A fost descoperită gena care îi face pe băbaţii finlandezi mai violenţi

Bărbații finlandezi urmăresc un meci de hochei pe gheață într-o saună din Helsinki. O mutație genetică în unii bărbați finlandezi îi face pe aceștia mai predispuși la violență.

Incredibil, gena se găsește numai în bărbații din Finlanda și astfel nu poate fi explicat un comportament similar în alte țări, cum ar fi Marea Britanie.

Un raport privind cercetarea în cauză apare în numărul din 23 decembrie 2010 a revistei ”Nature”. „Impulsivitatea sau o acțiune neprevăzută, este un factor în numeroase comportamente patologice, inclusiv suicidul, agresivitatea și dependența”, declară David Goldman, șeful Laboratorului de Neurogenetics la Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism(NIAAA). „Dar este, de asemenea, o trăsătură care poate fi de valoare în cazul în care este necesară luarea unei decizii rapide sau în situațiile în care asumarea riscurilor este favorizată. ” În colaborare cu cercetatori din Finlanda și Franța, Doctorul Goldman și colegii săi au studiat un eșantion de infractori violenți din Finlanda. Semnele distinctive al infracțiunilor violente comise de către persoanele din eșantionul de studiu au fost spontaneitatea și lipsa unui scop concret. „Am realizat acest studiu în Finlanda, din motivul istoriei deosebite a populației acestei țări și a geneticii sale medicale, spune Dr. Goldman. „Finlandezii moderni descind dintr-un număr relativ mic de coloniști, fapt care a redus complexitatea genetică a bolilor în această țară. „Studierea genetică a infractorilor violenți în Finlanda a crescut șansele noastre de a găsi gene care influențează comportamentul impulsiv.” Cercetătorii au comparat ADN-ul subiecților impulsivi cu ADN-ul subiecțior finlandezi non-impulsivi. Ei au descoperit că o singură schimbare de ADN care blochează o genă cunoscută sub numele HTR2B a determinat un comportament extrem de impulsiv. HTR2B codifică un tip de receptor de serotonină din creier. Ei au mai descoperit că 100 % din purtătorii genei care au manifestat comportament violent au fost de sex masculin și au consumat alcool înainte de incident. Cercetătorii au efectuat apoi studii pe șoareci și au constatat că atunci când gena HTR2B echivalentă este distrusă sau anihilată, șoarecii devin, la fel, mai impulsivi. Oamenii de știință spun că gena în sine nu reprezintă singurul motiv al unui comportament violent, deoarece există multe alte probleme de mediu și sociale care pot duce, de asemenea, la violență.