Albania, Macedonia şi Muntenegru au semnat un acord privind călătoriile fără vize

La reuniunea Ţărilor din Carta Adriatică, care s-a desfăşurat în 14 decembrie la Tirana, Albania, Macedonia şi Muntenegru au semnat un acord care permite cetăţenilor din cele trei ţări să călătorească cu paşaportul şi cărţile de identitate biometrice în ţările respective.

Ministrul albanez de externe, Edmond Haxhinasto, a declarat că aceste acorduri vor facilita şi încuraja circulaţia persoanelor, vor consolida legăturile şi cooperarea dintre aceste ţări, creând totodată un nou climat regional în vederea integrării depline în UE.

„Aceasta este o evoluţie foarte importantă deoarece luăm măsuri efective pentru crearea unei zone de liberă circulaţie în regiune, ca expresie a …cooperării excelente pe care o vom continua în alte domenii. Buna cooperare politică se reflectă în măsurile specifice de integrare economică a ţărilor noastre”, a declarat Haxhinasto.

Omologul său macedonean, Nikola Poposki, a subliniat că această acţiune va impulsiona relaţiile bilaterale cu Albania.

„Aceasta este o măsură specifică ce va spori posibilităţile de cooperare dintre ţările noastre şi va facilita trecerea frontierei, în scopul realizării obiectivului de integrare, pentru facilitarea liberei circulaţii a cetăţenilor şi pentru sporirea angajamentului comun al celor două ţări – integrarea în UE”, a declarat Poposki.

Ministrul muntenegrean de externe, Milan Rocen, a adăugat că „acest acord [cu cărţi de identitate] va uşura viaţa cetăţenilor noştri de pe ambele părţi ale graniţei, pe cea a oamenilor de afaceri şi a turiştilor. Noi împărtăşim o istorie, un prezent, dar şi un viitor comun spre UE”.

Cei care locuiesc de-a lungul zonei de frontieră a Albaniei s-au bucurat cel mai mult de acest acord, deoarece aceştia au familii şi legături culturale cu oraşele şi satele învecinate din Macedonia şi Muntenegru.

Dhimiter Bushati, un pescar din Shkodra, se duce săptămânal în pieţele din Podgorica şi Ulcinj. El a declarat publicaţiei SETimes că acest acord înseamnă mai puţine griji în timpul călătoriei.

„Înainte nu puteai călători în Muntenegru fără paşaport. Chiar dacă am paşaport, acum mă bucur, deoarece mă temeam tot timpul să nu-l pierd sau să se întâmple altceva. Acum este bineînţeles mai uşor cu cartea de identitate, deoarece mă pot însoţi şi copiii mei, care nu au paşaport. Pentru mine şi familia mea, Muntenegru este o piaţă importantă”, spune Bushati.
Albert Vangjeli, expert în integrare europeană, a declarat publicaţiei SETimes că aceasta este o măsură bună, dar nu suficientă pentru realizarea integrării depline a ţărilor din regiune.
„Este oarecum absurd că ţările din regiune doresc să adere la UE, dar nu sunt complet integrate între ele. Spaţiul Schengen înseamnă zona fără frontiere, iar în acest moment niciuna din ţările din regiune nu doreşte să renunţe la controlul la graniţe”, spune Vangjeli.

Acesta a adăugat că implementarea acordului nu reprezintă vreun risc de securitate pentru niciuna din ţări.

„Acordurile permit circulaţia cu cărţile de identitate biometrice, ceea ce înseamnă că dacă cineva are o carte veche, acesta nu va putea trece graniţa, [eliminând] riscul de securitate implicat de falsificarea cărţii de identitate sau ceva similar, iar cooperarea poliţiei cu cea din Macedonia şi Muntenegru se desfăşoară fără probleme”, a declarat Vangjeli pentru SETimes.
Kosovo va semna probabil un acord similar cu Macedonia şi Muntenegru, spune Alber Gashi, un expert în integrare europeană din Pristina. Acesta a declarat publicaţiei SETimes că acordul de liberă circulaţie cu Serbia susţine această acţiune.

„Noi avem de mulţi ani acest acord cu Serbia. Acordul de liberă circulaţie stabilit de Bruxelles permite călătoriile cu cărţile de identitate, iar acum [se cere] o scrisoare anexată, dar încă nu s-a decis asupra acestui aspect. Pentru Kosovo a venit momentul să înceapă negocierile cu Macedonia şi Muntenegru asupra acestei chestiuni”, spune Gashi.
Anul trecut, pe perioada în care a deţinut preşedinţia Iniţiativei Regionale pentru Migraţie, Azil şi Refugiaţi, Albania a propus ideea creării unei zone de circulaţie liberă între statele membre, aşa-numitul „Spaţiu Schengen Balcanic”, încurajată fiind de experienţa pozitivă a utilizării cărţilor de identitate pentru călătoriile în Kosovo. Se anticipează că un acord similar va fi încheiat în curând cu Bosnia şi Herţegovina.

Prin aceste acorduri, Albania a permis cetăţenilor săi să călătorească cu cărţile de identitate în toate ţările care nu sunt fac parte din Spaţiul Schengen, iar guvernul a anunţat că va negocia cu ţările membre ale UE un posibil acord privind călătoriile cu cărţi de identitate.

sursa: SETimes.com

One thought on “Albania, Macedonia şi Muntenegru au semnat un acord privind călătoriile fără vize

 • 3 ianuarie 2012 la 23:32
  Permalink

  Nici nu vreau sa ma gandesc la halul de fericire traita de greci dupa aflarea aceastei minunate vesti.
  Planul la care a participat Kouchner, avanseaza cat se poate de saltaret.
  Gurile rele afirma ca in zece ani, granita de nord a Greciei o vor sparge macedonienii.
  Oricum, dupa noua alianta, plus Kosovo si Bosnia, se va alege praful de spatiul ortodox si traficantii de arme si carne vie vor fi imbatabili, in Europa.
  Ei, in acel moment sper ca Plesu si Constantinescu sa isi stabileasca domiciliul la Pristina si sa supeze convivial cu dracii cu care s-au facut frati impotriva sarbilor.

Comentariile sunt închise.