Autorităţile cubaneze l-au reţinut pe „Tesak”, unul din liderii naţional-socialiştilor ruşi

Cunoscutul luptător împotriva pedofililor, Maxim Marţinkevici ar putea fi extrădat în Rusia de către autorităţile din Cuba în zilele apropiate, comunică agenţia ITAR-TASS.

Ieri, 17 ianuarie, în Cuba a fost reţinut liderul organizaţiei „Restrukt”, Maxim Marţinkevici, anunţat în căutare internaţională de către autorităţile Federaţiei Ruse.

Marţinkevici, alias „Tesak”, este învinuit de „incitate la ură şi umilirea demnităţii umane prin mijloace violente sau ameninţare cu violenţă”. Pedeapsă maximă pentru acest delict constituie până la cinci ani privaţiune de libertate.

Potrivit organelor de forţă, motivul pentru intentarea unui dosar penal au servit trei materiale video, publicate pe internet şi reţele de socializare, care în opinia anchetatorilor „conţint declaraţii îndreptate spre incitare la ură interetnică”. Toate clipurile video au fost eliminate în perioada aflării lui Marţinkevici în Ucraina.

În contul său din reţeaua de socializare VKontakte, Marţinkevici a declarat că reţinerea sa se bazează pe nişte informaţii eronate furnizate de organele de forţă din Rusia: „autorităţile cubaneze consideră că sunt învinuit de jaf etc. Organele de forţă din Rusia au dezinformat Cuba, aducând nişte informaţii false”.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei „Restrukt”, care şi-au expus poziţia în reţele de socializare, motivul formal al intentării unor dosare penale a servit un video în care Marţinkevici expune o recenzie a filmelor „Stalingrad” şi „Okolo futbola”. În opinia membrilor „Restrukt”, urmărirea penală a liderului său este una ilegală, fiind legată de activismul său social, în special lupta pe care o duce acesta împotriva pedofiliei şi reţelelor de traficanţi de droguri. Avocaţii lui Marţinkevici urmează să depună toate eforturile pentru încetarea oricărei urmăriri penale împotriva liderului „Restrukt”.