Aviaţia israeliană revine în România pentru excerciţii militare

Aviaţia israeliană ar urma să trimită în această vară cel puţin o aeronavă pentru exerciţii militare în Munţii Carpaţi, la un an după ce şase militari israelieni şi-au pierdut viaţa într-un accident de elicopter, în aceeaşi zonă.

Forţa aviatică a Israelului nu a mai fost desfăşurată în România după accidentul respectiv, dar surse au declarat marţi că o aeronavă de transport C-130 Hercules va lua parte la manevre comune în luna august, relatează Jerusalem Post.

De asemenea, comandantul aviaţiei israeliene, Ido Nehushtan, urmează să meargă în România anul acesta pentru a asista la o ceremonia în memoria militarilor morţi.

În august 2010, un elicopter militar israelian s-a prăbuşit în Munţii Carpaţi, în timpul unui exerciţiu în cursul căruia piloţii trebuia să zboare la altitudini joase. Şase militari şi-au pierdut viaţa.

O anchetă a aviaţiei israeliene a conchis că accidentul a fost rezultatul unei erori umane

Aviaţia israeliană este interesată să continue antrenamentele în România, în special în Munţii Carpaţi, cunoscuţi pentru vremea instabilă, precum şi pentru pădurile dese şi vârfurile înalte, teren pe care piloţii israelieni nu se pot antrena frecvent şi care este similar cu ce ar putea întâmpina în viitor.

În 2006, fostul ministru al apărării de la Ierusalim, Shaul Mofaz, a semnat un acord pe cinci ani cu Bucureştiul, ce permite aviaţiei israeliene să desfăşoare aeronave şi soldaţi în România, pentru antrenament.

sursa: money.ro