Azerbaidjanul și-ar putea schimba denumirea

Republica Azerbaidjan ar putea deveni “Republica Azerbaidjanul de Nord”, în cazul în care parlamentarii vor scoate problema redenumirii țării la referendum.

Ideea, care a fost propusă de către deputații unui grup parlamentar minoritar și a fost susținută de o parte a deputaților partidului de guvernare “Noul Azerbaidjan”, ar putea înrăutăți relațiile cu Iranul. Denumirea de “Azerbaidjanul de Nord” ar evidenția faptul că poporul azer este împărțit în două state – Republica Azerbaidjan și o provincie din nordul Iranului, pe care azerii o numesc Azerbaidjanul de Sud.

În ultimul timp, relațiile diplomatice dintre cele două țări, majoritatea populației cărora constituie musulmanii șiiți, sunt proaste, iar schimbarea denumirii statului azer ar putea tensiona și mai mult situația.

În același timp, majoritatea din azerilor au temeri față de consecințele pe care ar putea avea asupra țării un eventual război împotriva Iranului. În pofida acestui fapt, deputații azeri sunt entuziasmați de ideea redenumirea țării.

“De de nu?” – a declarat deputatul partidului “Noul Azerbaidjan”, Siavuș Novruzov agenției de știri Trend. Dacă există Coreea de Nord și Coreea de Sud, Ciprul de Nord și Ciprul de Sud, însemnă că și Azerbaidjan, în calitate de stat divizat se poate numi Azerbaidjan de Nord”. Parlamentarii au propus organizarea unui referendum în această problemă.

Deocamdată, Iranul nu a reacționat la această inițiativă.