Berlinul solicită Kievului încetarea operaţiunilor militare contra pro-ruşilor din estul ţării

Frankfurter Allgemeine Zeitung găzduieşte în paginile sale un comentariu semnat de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Demnitarul german, care crede că Europa nu are multe soluţii la îndemână în Ucraina, propune un plan în cinci puncte de rezolvare a crizei, în centrul căruia se află OSCE. Însă organizaţia va trebui susţinută de toate părţile implicate în conflict: Rusia, SUA, UE şi Ucraina, citim în FAZ.

Între timp, anunţă publicaţia Die Zeit, NATO ia în calcul staţionarea permanentă de trupe în estul Europei pe fondul acţiunilor ruseşti în zonă. Este citat în acest sens comandantul suprem al Alianţei în Europa, Philip Breedlove. Între timp, mai scrie Die Zeit, se caută soluţii diplomatice de aplanare a conflictului. Un aspect esenţial în acest context este desfăşurarea corectă a alegerilor prezidenţiale din 25 mai.

Scrutinul prezidenţial este şi prioritatea Berlinului, aflăm din Neue Osnabruecker Zeitung. În interviul acordat ziarului, Gernot Erler, delegatul cabinetului german pentru Rusia, solicită Kievului încetarea intervenţiei militare împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. „Ţara are nevoie de un cadru adecvat desfăşurării alegerilor prezidenţiale, care să permită participarea la vot. În multe părți ale Ucrainei acest lucru este posibil, nu însă și în est. Aici, luptele trebuie să înceteze ca să nu existe suspiciuni în privinţa alegerilor”, a spus Erler.

La televiziunea publică ARD, Erler a completat această poziţie, subliniind din nou nevoia dezescaladării situaţiei: „Armata ucraineană, deşi îndreptăţită să intervină, ar trebui – din considerente politice – să sisteze intervenţia. Luptele nu pot continua, în timp de pledăm pentru stabilitate”, a spus demnitarul social-democrat.

Din Suedeutsche Zeitung aflăm că Ucraina primeşte prima tranşă din creditul solicitat FMI. Este vorba de 3 din cele 17 miliarde de euro promise Kievului. Anterior, instituţia financiară mondială avertizase că nu va vira niciun ban până când situaţia în Ucraina nu se va stabiliza.

sursa: dw.de