Bogdan Duca: Noi să fim ce-am fost: balcanici

Avea dreptate Vintilă Mihăilescu- suntem victimele unui “balcanocid” neterminat, pe care de la 1848 încoace îl purtăm chiar împotriva propriei noastre conștiințe.

De la 1848 ni s-a pus pata că nu am fi bizantini, levantini, balcanici (trei cuvinte “câh”) și că am fi occidentali, europeni, civilizați (unde prin civilizație se înțelege orice ifos care e la modă dincolo). Și de aici toată tevatura asta caragealiană de se perpetuează până în zilele noastre.

Însă firea noastră, păcătoasa!, e asta, de bizantini, levantini și balcanici, și se încăpățânează să reziste admirabil oricărei încercări de (auto-)dresaj. Și de asta ar trebui să ne gândim serios că, fie și pentru că a rezistat timp de 160 de ani eforturilor noastre de a ne sinucide identitar (pentru a “renaște” evropenește), firea noastră este….cea mai bună dintre toate firile posibile.

Da. E haos mare în toate țările balcanice. Dar haosul, zic eu, are o singură explicație: adoptarea de forme fără fond. Ce naiba să iasă când ne impunem calitate germană când suntem balcanici? Ritmuri elvețiene când suntem levantini? Incoruptibilități suedeze când suntem bizantini?

Și cum am putea să ieșim din criza aceasta când ea este întreținută de tocmai această continuă sinucidere nereușită? Da. Suntem corupți. Dar suntem corupți pentru că nu avem nicio încredere în stat și în instituții ci în oameni. Iar corupția la noi, ca fenomen de masă se manifestă tocmai pe o logică a relaționării cu oamenii și nu cu instituțiile. Căci toți ne ducem la ghișee în speranța că vom da de oameni (care să ne înțeleagă că trebuie să rezolvăm o treabă, că ne grăbim, etc.) și nu de funcționari care aplică impersonal legi.

La fel și cu legislația- ce justiție să meargă când noi aplicăm sistemul juridic napoleonian unei populații pasionale și temperamentale care s-as simți mult mai încrezătoare într-un sistem juridic ca cel anglo-saxon?

Nepotismele? Suntem într-o societate care după ce și-a asasinat multe tradiții și și-a modificat fraudulos istoria, are o singură valoare politică la care ține: familia care este singura temelie, singura încredere, singura susținere. Am vrea să nu avem nepotism? Să vedem ce va ieși dacă celor din UE le va reuși să ne distrugă familia.

sursa: reactionarism.wordpress.com