Bosnia în flăcări: proteste antiguvernamentale violente

În oraşul Tuzla, Republica Bosnia şi Herţegovina, continuă a doua zi acţiuni de protest. Demonstraţiile au fost provocate de situaţia social-economică din ţară, unde rata şomajului depăşeşte 27 la sută, transmite Euronews.

În stradă au ieşit lucrătorii întreprinderilor de stat, care au fost supuse privatizărilor. Aceştia cer revizuirea rezultatelor înstrăinării proprietăţii de stat, care o consideră „realizată fraudulos”.

Iniţial, demonstranţii au aruncat în instituţii de stat cu ouă, apoi au trecut la pietre şi petarde. Poliţia a răspuns cu bastoane de cauciuc şi gaze lacrimogene. Valul de proteste nu a trecut şi alături de alte oraşe ale ţării, inclusiv şi capitala – Sarajevo, unde protestatarii au incendiat sediul preşedinţiei.

Protestatarii au incendiat clădirile administraţiilor locale din oraşele Tuzla şi Mostar. Şeful regiunii Tuzla a anunţat deja că demisionează. Preşedintele ţării, Živko Budimir a îndemnat cetăţenii să înceteze acţiunile violente.

„Guvernul nostru, spune una din manifestante, a vândut companiile de stat pentru nimic, lăsând oamenii fără pensii şi protecţie socială, iar familiile lor îndură foame, în timp ce politicienii noştri stau în aceste instituţii şi fură cetăţenii”.

La această oră, în urma ciocnirilor de stradă în Tuzla, au fost rănite 134 de persoane, dintre care 104 poliţişti şi  30 manifestanţi. Forţele de ordine au reţinut 27 dintre cei mai activi participanţi la protest, însă 24 din ei au fost eliberaţi, în scurt timp.

În ajutorul poliţiei, care nu mai este capabilă să facă faţă situaţiei, autorităţile au mobilizat unităţile speciale antiteroriste.