Cauzele Destrămării Uniunii Europene

Uniunea Europeană este un organism complex, ce cuprinde o vastă reţea de  elemente strucural- funcţionale care astăzi trec printr-o perioadă de regres, fiind incapabile să se regenereze. Incapacitatea asigurării unităţii şi eficacităţii politicilor comune, dar şi apariţia unor noi centre de putere, complexează şi mai mult situaţia internă a UE. La ziua de azi, dezechilibrul european cuprinde tot mai mult teren, liderii de la Bruxell, evitînd să se pronunţe şi să întreprindă măsuri regenitive, de fapt, se vor trezi într-o bună zi cu o implozie de proporţii care va însemna de fapt colapsul sistemului politico-economic european. Cauzele care vor genera dezintegrarea UE, se conturează şi se vor accentua în decursul următorului deceniu, printre acestea menţionăm cîteva:

1. Actualizarea provocărilor energetice şi defensive care stau de multă vreme pe agendă se pare că devin deja un motiv de temeri serioase, Uniunea Europeană depinde de resursele Rusiei şi armata Americană, cît timp statele Europei vor accepta sa fie manipulaţi din trei părţi?este o problemă de timp, cînd statele se vor răscula.

2. Moneda Uniunii Europene,  pericliteză serios sistemul financiar comun, care astăzi este cutremurat serios de către criza interminabilă. Specialiştii consideră că o  comunitate economică trebuie să aibă un singur echivalent bănesc, actualmente  10 state UE, nu îşi oferă disponibilitatea să accepte moneda unică. Nici cei care au acceptat moneda euro, nu se bucură de mari privilegii, mai mult decît atît Grecia, Italia, Cipru,Portugalia, state care au folosesc în circuitul bănesc, moneda europeană, la ziua de azi se confruntă cu serioase probleme financiare. Austerităţile impuse de FMI şi BM, denaturează şi mai mult situaţia. În interviurile televizate, cancelarul german, nu a a evitat să scundă faptul că în cazul în care euro cade, se prăbuşeşte si Europa.

3. Cercurile de interese din cadrul structurilor europene au obiective clare individualizate şi nici de cum comune.Conflictele de interese naţionale nu au fost depăşite niciodată în totalitate. Procesul de integrare europeană s-a aplicat doar în conformitate cu interesele naţionale ale tuturor celor implicaţi: Germania a primit acces mai uşor la pieţele de export, Franţa a obţinut un mijloc de a controla şi discuta de la egal la egal cu duşmanul său tradiţional, Germania; Marea Britanie a dobândit acces la piaţa europeană după dispariţia imperiul său, păstrând în acelaşi timp rolul special de metropolă. Cei asupriţi mai degrabă ori mai tîrziu, vor conştientiza faptul că independenţa ţării a fost cedată odată cu aderarea la UE, iar amintirea ,,revoluţiilor din 1848-49 va renaşte”,  desigur fără săbii şi baionete, dar cu acelaşi iz de libertate.

4. Dezintegrarea Uniunii Europene, poate surveni mult mai rapid decăt ne-am fi aşteptat. Noile figuri politice, care urmează să acceadă în Parlamentul european, văd cu alţi ochi viitorul UE. Liderul partidului de extremă dreaptă Frontul National din Franţa, Marine Le Pen, susţine că „Uniunea Europeană se va prăbuşi ca Uniunea Sovietică”. Popularitate acesteia creşte simţitor, iar partidele cu viziuni radical-extremiste au o pondere mare nu doar în Franţa, ci şi în Anglia, Olanda, Ungaria, Grecia etc. După cîte ştim în istorie, extremismul a fost urmat de evenimente de amploare(revoluţii războaie,unificări, dezintegrări ), în secolul XXI, aceste fenomene sunt tot mai mult actuale.

Cît va mai exista UE? putem începe numărătoarea inversă?79 de ani a Existat Uniunea Sovietică, UE va doborî recordul?

Uniunea Europeană s-a născut în America, a crescut şi înflorit în Europa, şi se scutură azi în Transatlantic. Era o speranţă, putea fi un model, va fi o decepţie! (Victor Martin)