Caz TERIFIANT în asociaţia Accept! Aproape 300.000 de lei “EVAPORAŢI”, o SINUCIDERE şi un dosar pe masa procurorilor!

Un caz îngrozitor a avut loc în interiorul primului ONG din România care apără şi promovează drepturile lesbienelor, gay-lor, bisexualilor şi ale transgenderilor. „ring” a aflat cum au dispărut 293.543 de lei din contul Accept, dar şi urmările ţinute „la secret” până acum.

Tentaţia banilor şi accesul la sume uriaşe l-au determinat să uite de cauza pentru care lupta şi să păşească în marea lume a infractorilor. Acesta a fost începutul unei tragedii fără margini care l-a avut drept protagonist pe un fost angajat al asociaţiei Accept. Ziariştii „ring” au aflat de la surse apropiate anchetei povestea tânărului de 23 de ani, Pietrăreanu Gabriel Cristian, care ar fi obţinut de la fostul director executiv al asociaţiei, Irina Niţă, cardul nominal ataşat contului cu bani. De aici a urmat saltul şi… declinul. În numai câteva luni, din „vistieria” Accept au dispărut aproape 60.000 de euro. Curios sau nu, până la evaporarea banilor, nimeni nu a verificat sumele extrase şi nu s-a pus nicio întrebare.

Denunţat la patru luni de la deces

Întreaga „epopee” avea însă şi un „prim final” neaşteptat: tânărul Pietrăreanu Gabriel s-a sinucis. „Stoian, preşedintele de atunci al fundaţiei Accept, a depus plângere pe 24 mai împotriva a două persoane, un băiat de 23 de ani şi o femeie de 45 de ani. Plângerea a fost declinată de la Secţia 8 către Serviciul de Investigare a Fraudelor. În urma audierilor, s-a stabilit că Pietrăreanu trebuia să folosească nişte bani pentru fundaţie, dar el i-a scos din cont şi i-a folosit în mod personal. Mai târziu, el nu putut să îi justifice. Atunci se vorbea de dispariţia sumei de 293.543 de lei. Se pare că, în momentul în care ar fi fost descoperit de colegi, s-a sinucis”, ne-au declarat surse apropiate anchetei. Deşi tânărul a decedat în ianuarie 2013, plângerea la poliţie referitoare la dispariţia banilor a fost făcută după mai bine de patru luni.

Fostul director executiv, exclus din scenariu… până acum

Referitor la Irina Niţă, „din verificările efectuate de poliţişti, se pare că nu are nicio legătură cu ce a făcut băiatul ăla. Cei de la Fundaţia Accept au zis că, după fişa postului, femeia ar fi trebuit să administreze conturile. După verificări s-a dovedit că în fişa postului nu scrie că ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru”, ne-au spus sursele noastre. Contactată de „ring”, femeia a refuzat să facă vreun comentariu.

Accept riscă să piardă 500.000 de euro

Muşamalizarea „evaporării” banilor de la Accept are însă o miză mult mai mare: accesarea în următorii doi ani a unor fonduri nerambursabile de aproape 500.000 de euro din Norvegia, prin Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Preaprobaţi în mare parte, banii vor fi gestionaţi inclusiv de fosta directoare, în prezent director de programe Accept, implicată în dispariţia celor aproape 60.000 de euro.

„Au fost audieri, s-au făcut verificări la societate pentru a găsi documente care să ajute ancheta, dar nu au găsit nimic”, Surse apropiate anchetei

„Acum, dosarul este la Parchet”, Surse apropiate anchetei

sursa: Ziarul Ring