Cea mai mare băncă din zona euro refuză să restituie depozitele în aur

Banca olandeză ABN AMRO, cea mai mare bancă din zona euro, a fost declarată default în privința contractelor pe aur.
Săptămâna trecută banca a trimis scrisori către deponenții săi, în care îi informa că este în incapacitate de a asigura satisfacerea cererilor de restituire a depozitelor în aur.

În schimbul aurului depus cât și procurat prin intermediul băncii, clienților le-a fost oferită posibilitatea de a primi echivalentul în valută conform cursului la zi. Astfel deponenții s-au trezit ca în loc de depozite sigure, independente de fluctuațiile și speculațiile financiare, să ajungă a deține depozite instabile, cu un grad sporit de risc.

De altfel, banca ABN AMBRO, împreună cu o altă bancă olandeză ING, au fost implicate, potrivit unor declarații, în crearea a zeci de companii offshore în Insulele Virgine britanice, Insulele Cook şi Insula Labuan din Malayezia.

În contextul crizei din Cipru, acțiunile întreprinse de Banca ABN AMRO, la fel ca și cele întreprinse de guvernarea cipriotă, spulberă cu desăvârșire mitul siguranței depozitelor financiare atât în zone offshore semilegale, cât și în occident – bastionul „garantării” proprietății private.