Cercetat penal pentru că şi-a montat o svastică pe maşină

Poliţia din Suceava a anunţat că a deschis o anchetă cu privire la afişarea de “simboluri naziste”, fapt interzis prin lege în România. Tot scandalul a început după ce un autoturism marca BMW a fost implicat săptămâna trecută într-un accident în Plopeni, pe capota acestuia fiind montată o cruce încârligată (svastica), un străvechi simbol solar european, asociat însă în prezent cu cel de al Treilea Reich.

Comisarul-şef Cristian Papuc, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a precizat că faţă de şoferul care s-a aflat la volan marţi noapte, când s-a produs accidentul, s-a deschis un dosar de cercetare penală privind articolul 4, aliniatul 1, din OUG 31/2002, care face referire la interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Articolul invocat pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani răspândirea sau vânzarea, prin orice mijloace, ori confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, precum şi deţinerea în vederea răspândirii sau vânzării a unor astfel de simboluri.

Comisarul-şef a precizat pentru Monitorul de Suceava că, în funcţie de ceea ce va rezulta din anchetă, cercetările pot fi extinse şi faţă de primul proprietar al maşinii sau alte persoane care ar avea legătură cu confecţionarea şi expunerea însemnului interzis.

La volanul autoturismului s-a aflat în momentul accidentului de marţi noaptea un tânăr de 29 de ani din comuna Plopeni-Salcea. Vasile Mighelschi a pierdut controlul asupra volanului într-o curbă, a lovit şi distrus un gard şi s-a oprit în peretele casei unei familii. Şoferul a plecat de la faţa locului cu o altă maşină, prezentându-se abia a doua zi la poliţie.

Accidentul nu a făcut din fericire victime, fiind provocate doar pagube materiale. Problemele apar însă în ceea ce priveşte ancheta legată de “simbolul nazist” de pe capotă. Dosarul a fost deja înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, în primă fază urmând să fie audiat tânărul care s-a aflat la volan. Acesta susţine că în dimineaţa accidentului, pe 4 martie, autoturismul a fost cumpărat de la un alt tânăr de 30 de ani, tot din Plopeni.

Sursa: FrontPress.ro