Cercetătorii britanici și canadieni comunică prin intermediul votcii

Cercetătorii britanici sunt cunoscuți în întreaga lume pentru studiile neordinare pe care le fac, trezind nedumerirea sau chiar șocul unora. Iată că de data aceasta i-au antrenat într-un asemenea experiment și pe colegii lor canadieni.

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick (Coventry, Marea Britanie) împreună cu alții de la Universitatea din York (Toronto, Canada) au reușit să transmită un mesajul textual prin intermediul vaporilor de propanol.

S-au inspirat chiar din natură, unele specii de plante transmit mesaje plantelor din jur prin intermediul unor substanțe pulverizate în aer.

Cercetătorii au folosit un emițător care generează vapori, un ventilator care direcționează curentul de aer și un receptor care măsoară variația concentrației propanolului în vapori. Sistemul reprezintă o analogie la modul de comunicare a calculatoarelor prin impulsuri electrice, electromagnetice sau optice. Fiecare literă a alfabetului a fost codificată printr-o consecutivitate unică de stări când are loc emanația vaporilor de alcool sau absența lui. În cazul experimentului a fost transmis textul „O, Canada” (titlul imnului Canadei).

După cum afirmă unul dintre autori, acesta a fost primul caz în știință când s-a realizat o transmitere de date pe cale chimică. Cercetătorii își propun să continue studierea acestei metode până a putea oferi soluții viabile în monitorizarea unor procese chimice industriale. Cheltuielile pentru acest experiment nu au depășit suma de 100$.

Rezultatele experimentului:
Tabletop Molecular Communication: Text Messages through Chemical Signals