Chang’e-3 şi Yutu au aselenizat

După aproape 40 de ani de la misiunile de aselenizare realizate de Statele Unite și fosta Uniune Sovietică, China devine a treia țară care atinge aceeași performanță. Beijingul a reușit să trimită pe Lună o sondă spațială ce a transportat un vehicul de explorare numit Yutu sau „Iepurele de Jad”.

Numele vehiculului a fost ales în urma votului a peste trei milioane de chinezi. O legendă chinezească spune că Iepurele de jad trăiește pe lună, unde prepară elixirul nemuririi însoțit de zeița lunii, Chang’e, nume dat și sondei spațiale Chang’e-3 care a transportat vehicolul pe Lună.

Sonda a fost lansată în data de 1 decembrie, de pe cosmodromul Xichang-1 și a aselenizat sîmbătă, 14 decembrie. Tot atunci au fost recepționate și primele fotografii.

Chinezii planifică să studieze suprafața lunii și să preleveze probe de sol. Un alt program cosmic chinezesc prevede ca pînă în 2025 să fie realizată o expediție umană pe Lună.

În noiembrie 2013 SUA a lansat sonda spațială americană MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) care își va atinge ținta în aproximativ 10 luni și urmează să studieze atmosfera Planetei roșii.

Federația Rusă a dezvoltat o sondă spațială „Phobos-Grunt”, care urma să studieze planeta Marte și satelitul său Phobos, să preleveze probe de roci, pe care să le transporte pe Pămînt. A fost lansată la data de 9 noiembrie 2011, dar din cauza unei probleme tehnice nu a reușit să părăsească orbita pămîntului. Pe 15 ianuarie 2012 a ars în atmosferă.