CIDO cere interzicerea oricărei „propagande religioase” în şcoli

Centru de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO) a emis un comunicat prin care cere guvernului să interzică „propaganda religioasă” în școli. Reprezentanţii acestei organizaţii se arată nemulţumiţi, în special, de prezenţa preoţilor în şcoală la începutul anului academic, de efectuarea unor slujbe religioase în cadrul instituţiilor de învăţământ , dar şi de utilizarea de către cadrele didactice a unei „retorici religioase”.

Criticile CIDO sunt rezultatul unui studiu realizat de această instituţie, prin care se constată „nivelul înalt al îndoctrinării creştin-ortodoxe în instituţiile de învăţământ”. Studiul a fost realizat cu sprijinul  Departamentului de Stat al Statelor Unite

Organizaţia se arată deranjată şi de prezenţa simbolurilor religioase în şcoli. În peste 40% din şcolile vizitate de membrii organizaţiei, prin coridoarele, holurile şi clasele de studii au fost observate obiecte şi simboluri creştin-ortodoxe, precum icoane, răstigniri, rugăciuni, tablouri cu tematica religioasă, etc. Într-o şcoală din municipiul Chişinău, nemijlocit în cadrul şcolii funcţionează o biserică creştin-ortodoxă, iar întreg interiorul acestei şcoli abundă în tablouri mari cu tematicile creştine, plăci cu rugăciuni, povăţuiri creştin-ortodoxe, etc.       

În acelaşi timp, reprezentanţii CIDO se arată nemulţumiţi de faptul că majoritatea părinţilor au optat pentru alegerea cursului „Bazele Ortodoxiei” în calitate de curs opţional pentru elevi.

Obiectul criticii a devenit şi vizita Patriarhului Kiril, din perioada 7-9 septembrie 2013, care a beneficiat de o atenţia mai deosebit că guvernului.

În comunicat, CIDO solicită autorităților publice din Republica Moldova „să respecte standardele internaționale , și în special cele europene, în domeniul drepturilor omului /anti-discriminare, și să înceteze sprijinirea și promovarea unui grup religios în detrimentul altor grupuri”.

Textul integral al studiului poate fi descărcat de aici