Cine a cedat Basarabia?

28 iunie 1940 – ziua cea mai neagră din istoria noastră, şi asta nu pentru că a venit rusul peste noi, că asta ni s-a mai întâmplat în 1812, 1944, 1992. Ziua de 28 iunie marchează cea mai mare ruşine din istoria bimilenară a poporului nostru anume pentru că poporul a fost trădat de oamenii care aveau obligaţia de a-l apăra.

Consiliul de Coroană, care avea împuternicirea de a decide soarta Basarabiei în urma ultimatumului sovietic, era format din 27 de persoane – miniştri şi consilieri regali. S-au făcut două şedinţe în cursul zilei de 27 iunie, la prima dintre ele 11 voturi au fost împotriva acceptării ultimatumului şi 10 pentru acceptare, restul abţinându-se şi cerând continuarea discuţiilor.

La cea de-a doua şedinţă situaţia s-a schimbat radical, anume ea a şi condus la urmările tragice pe care, probabil, le putem vedea şi azi: 20 de voturi pentru cedarea Basarabiei. Se cuvine să-i cunoaştem nominal pe cei care au pătat trecutul (prezentul şi viitorul) nostru, aşadar:

 1. Petre Andrei – Ministrul Educaţiei Naţionale, fost membru PNŢ şi deputat în parlament din partea acestui partid.
 2. Constantin Anghelescu – din 1901 până la sfârşitul perioadei interbelice a fost deputat sau senator în toate legislaturile.
 3. Constantin Argetoianu – un important afacerist, membru PNL, din partea căruia a fost prim-ministru pentru câteva luni.
 4. Ernest Ballif – general, consilier regal.
 5. Aurelian Bentoiu – deputat din partea PNL, ocupând înalte funcţii în guvern începând cu 1936.
 6. Mircea Cancicov – membru PNL, Ministru de Finanţe în repetate rânduri.
 7. Ioan Christu – Ministrul Comerţului Exterior.
 8. Mitiță Constantinescu – membru PNL, Ministru de Finanțe între 1939-1940, guvernator al Băncii Naționale a României.
 9. Mihail Ghelmegeanu – Ministru de Interne.
 10. Ion Gigurtu – afacerist, membru al guvernului în repetate rânduri, inclusiv prim-ministru (4 iulie – 4 septembrie 1940), nazist declarat.
 11. Constantin C. Giurescu – istoric (!), autor al ediţiei academice a Istoriei Românilor, Ministrul Propagandei.
 12. Nicolae Hortolomei – medic, Ministrul Sănătăţii.
 13. Ioan Ilcușu – general, Ministru al Apărării Naţionale. Odată cu venirea la putere a lui Ion Antonescu a avut domiciliu forţat.
 14. Ion Macovei – director CFR din 1936, Ministrul Lucrărilor Publice și Comunicațiilor
 15. Gheorghe Mironescu – membru PNŢ, de două ori Prim-Ministru al României.
 16. Radu Portocală – afacerist, membru PNL, din partea căruia a fost ministru în trei guverne.
 17. Mihai Ralea – Ministrul Muncii, viitor susţinător al instaurării comunismului în România.
 18. Victor Slăvescu – afacerist, membru PNL, la acel moment Ministru al Înzestrării Armatei.
 19. Gheorghe Tătărescu – Prim-Ministru, membru PNL, Ministru de Externe în guvernul Groza.
 20. Florea Țenescu – general, Şeful Marelui Stat Major al Armatei.

Lăsând la o parte orientarea politică evidentă a majorităţii acestor înalţi „demnitari”, să apreciem încă o dată măiestria cu care o mână de afacerişti decid cursul istoriei pentru cel puţin 70 de ani.

De fapt 28 iunie a fost o materializare a tendinţei clasei politice de a submina interesul naţional, de a neglija obligaţia pe care ar trebui să şi-o asume faţă de popor şi faţă de stat. De fiecare dată când un politician va pune ceva (orice) mai presus decât interesele curente ale statului pe care-l conduce, să ne amintim că în 1940 un grup de oameni la fel de meschini ne-au condamnat la a avea o mare ruşine în istorie. Dacă nu vom însuşi această lecţie a istoriei, vom fi un popor condamnat la o existenţă fără demnitate, deci la dispariţie.

notă: PNL = Partidul Naţional Liberal, PNŢ = Partidul Naţional Ţărănesc.

PS: Să nu uităm şi de cei 6 consilieri care au votat pentru dreptul istoric al României: Ștefan Ciobanu, Silviu Dragomir, Victor Iamandi, Nicolae Iorga, Traian Pop, Ernest Urdăreanu