Conacul din satul Piatra, transformat în depozit pentru furaje de fostul primar al localităţii

Oamenii din sat povestesc cu nostalgie despre boierul Bagdasarov şi conacul acestuia, construit la sfârşitul secolului XIX.

„El avea vite multe, avea boi, cai, lucra pământurile. Atunci se trăgea mai mult cu boii şi cu caii. Avea animale oi. Veneau oamenii la el, aveau unde lucra„, povesteşte un bărbat.

„Ca monument istoric ar trebui să fie păstrat. N-ar trebui să fie la o persoană particulară, este dureros. Acest monument trebuie să fie luat la evidenţă şi reparat”, a spus o persoană.

Primarul comunei spune că fostul edil a privatizat ileagal conacul şi terenurile adiacente. Acesta este în prezent agricultor şi foloseşte clădirea ca depozit.

„El o scris cerere la consiliu şi a cumpărat pământurile ca să poată să facă documente, că el nu putea să ia imobilul, iar pământul nu. Şi consilierii au votat ca să-i acorde pământul de sub clădiri. Dumnealui era în funcţie de primar şi s-a folosit de moment”, a menţionat actualul primar, Parascovia Negruţă.

Autorităţile locale spun că doresc să redobândească dreptul asupra conacului, care ar putea deveni o atracţie turistică. Procesul de recuperare este însă împiedicat de faptul că de la primărie au dispărut actele ce vizează imobilul.

Conform articolului 53 al Legii ocotirii monumentelor, persoanele fizice sau juridice, proprietari ai monumentelor de arhitectură, sunt obligate să conserveze şi să restaureze asemenea edificii. Proprietarul conacului Bagdasarov nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia.