CONSERVATORII câştigă alegerile din Ungaria. NATIONALIŞTII, a treia forţă in parlament

Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban a câştigat alegerile legislative în Ungaria, cu aproape 45% din sufragii. Rezultatul este mai slab decât cel obţinut la scrutinul de acum patru ani, când Fidesz a obţinut peste 52%. Conform Reuters, cei care au obţinut un plus electoral în urma alegerilor care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute sunt naţionaliştii radicali de la Jobbik. Aceştia au obţinut aproape 21% din voturi, comparativ cu 17 procente în urmă cu patru ani.

Marii perdanţi sunt cei de la Alianţa de stânga, formată din cinci partide de opoziţie. Alianţa stângistă a obţinut aproximativ 26% din voturile maghiarilor. Fostul premier socialist, Ferenc Gyurcsany, susţine că alegerile nu au fost libere şi nici corecte.

„Doamnelor şi domnilor, vreau să vă spun cu demnitate şi modestie că nu mai e nici o îndoială că am câştigat detaşat alegerile”, a spus Viktor Orban, după primele rezultate anunţate ale scrutinului.

Bucurie şi în tabăra naţionalistă, fiind atinsă ţinta propusă înainte de scrutin: depăşirea procentului de 20 la sută din voturi. „Nu ne vom da bătuţi, nu-i vom abandona pe cei care au încredere în noi, aici în Ungaria sau peste hotare, unde oamenii au migrat din motive economice. Mesajul nostru pentru ei este că nu ne vom da bătuţi, vom merge mai departe”, a declarat Gabor Vona, liderul Jobbik. Sursa: FrontPress.ro