Conservatorii germani cer o „Europă a regiunilor”
Preşedintele partidului conservator „Uniunea Social-Creştină” Horst Seehofer, care deţine şi funcţia de cancelar al Bavariei, a declarat în cadrul unei întâlniri cu alegătorii că partidul său se pronunţă împotriva centralizării birocratice a Europei, propunând ca alternativă „Europa regiunilor”, scrie Lionel Baland.
Concepţia „Europei regiunilor”, în cadrul Uniunii Europene devine tot mai populară, în contrapondere cu procesul de centralizare a UE. Această concepţia, pe de o parte, reflectă importanţa tot mai mare a regiunilor, iar pe de altă parte, subliniază diferenţa dintre ele. Pe lângă aceasta, devin tot mai evidente atât diferenţele economice, cât politice şi culturale. Nu întâmplător, criza financiară a lovit cel mai mult sudul, cele mai sărace state ale Uniunii Europe, cum sunt Spania, Portugalia şi Italia. Trecutul comunist al Europei de Est oferă şi el un specific, pe care nu îl are Europa de Vest. Procesul regionalizării are loc chiar şi în interiorul unor state: fiind cea mai bogată regiune din Spania, Catalonia nu doreşte să-şi impartă bugetul cu centrul, iar nordul Italiei nu mai doreşte să „hrănească sudul”, care este mai slab dezvoltat, din punct de vedere economic.
În discursul său, Horst Seehofer a atins şi o altă problemă sensibilă: conservatorul german declară că Uniunea Europeană trebuie să stopeze procesul extinderii şi să înceteze să mai accepte noi membri. În special, Seehofer a pus accentul pe Turcia, care de câteva decenii îşi aşteaptă rândul accederii la „familia europeană”. Liderul CSU s-a pronunţat împotriva oricărei apropieri cu Ankara.
Anterior, în aprilie, secretarul general al CSU, Andreas Scheuer a declarat că toate negocierile legate de aderarea Turciei la Uniunea Europeană trebuie să înceteze, în special, în legătură cu situaţia politică internă din această ţară. În martie acestui an, prim-ministrul Turciei Tayyp Erdogan a promis că va piedepsi pe toţi cei care au învinuit guvernul său de corupţie: „Ei îşi vor plăti preţul, vor fi traşi la răspundere” – declara liderul turc, numind oponenţii săi politici „terorişti” şi „alianţa răului”.
Comentând declaraţiile premierului, Andreas Scheuer a spus: „Ţara în care guvernul ameninţă opoziţia şi sfidează valorile democratice nu poate aparţine Europei”.
„Uniunea Social Creştină” (CSU) este unul din cele mai vechi şi cele mai puternice partide conservatoare din Germania. În pofida faptului că CSU este o organizaţie regională, aceasta are reprezentanţi şi la nivel federal – fostul şef al FMI Hans-Peter Friedrich, care din 2013 ocupă postul de ministru al agriculturii şi industriei; ministrul transporturilor Alexander Dobrindt şi ministrul relaţiilor şi parteneriatelor economice – Gert Muller.
De cea mai mare influenţă, CSU se bucură în Bavaria, unde controlează jumătate din parlamentul regional şi, revenind la concepţia „Europei regiunilor”, trebuie să observăm că anume Bavaria este cea mai dezvoltată şi prosperă regiune din Germania. Precum arată alegerile municipale din martie acestui an, Uniunea Social-Creştină îşi menţine solid poziţiile. După numărarea voturilor, din partea partidului au fost aleşi primari în oraşele Amberg, Augsburg, Ingolschtadt, Kaufboiren, Kempten, Rosenheim,Schwabach, Schweinfurt, Straubing şi Wuzburg.
sursa: right-world.net