Criza alimentelor nu vine singură: Ne paşte şi criza apei potabile?

Criza alimentelor nu este singura care ne paşte, specialiştii în agricultură fiind de parere că o criză a apei potabile ar putea fi iminentă, având în vedere procentul în care aceasta este folosită pentru irigaţii.

În prezent, 800 de milioane de oameni suferă de foame şi este posibil ca aceştia să aibă aceeaşi problemă şi cu apa, a declarat, luni, Ioan Zamfir, vicepreşedinte al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), în cadrul Forumului Naţional de Agricultură.

Potrivit lui, omenirea ar putea fi lovită de o criză dublă. „96% din apa de pe Terra este sărată, alţi 3% sunt gheaţa şi doar 1% este potabilă lichidă. Din acest 1%, 60% sunt folosiţi în irigaţii pentru agricultură”, a mai declarat oficialul LAPAR.

Datele furnizate de Zamfir vin pe fondul celor facute publice de Banca Mondială, potrivit cărora, din octombrie 2010 şi până în ianuarie 2011, preţurile alimentelor au crescut, în medie cu 15%. Din cauza acestor creşteri, la nivel mondial, 44 de milioane de oameni au ajuns în pragul sărăciei.

Soluţia ar putea veni tot din agricultură

Potenţialul agricol al României este încă foarte mare, dar suntem traşi înapoi de incapacitatea noastră de a lucra pământul. Pe o scară de la 1 la 10, pământul nostru se află undeva la 8, a declarat Iulian Gheorghe, directorul general al Ameropa Grains.

„Totodată, contează foarte mult şi dimensiunea fermei şi cum o gestionaţi. Sunt unele cazuri în care fermieri cu ferme de peste 5.000 de hectare au trebuit să renunţe la ele pentru că nu au putut sa le gestioneze. Cu toate acestea, avem pamântul, dar avem din ce în ce mai puţini oameni dornici să muncească pământul. Sunt din ce în ce mai puţini tineri, mai puţini tractorişti, oameni care sunt dornici să înveţe să facă agricultură”, a mai spus Ioan Zamfir.

Un alt minus al agriculturii româneşti este, din punctul de vedere al vicepresedintelui LAPAR, faptul că suntem discriminaţi ca ţară.

„Agricultura românească a fost abandonată. Grecii primesc o subvenţie la hectar de 760 euro, austriecii de 450 de euro, bulgarii de 250 de euro, în timp ce noi doar 131 de euro sau cel putin atât ni s-a promis. Dar, din aceştia, ne ajung doar 124 de euro, pentru ca 7 euro ne sunt opriţi pentru că se presupune că am supradeclarat suprafeţele”, a mai spus Zamfir.

In cadrul conferinţei, mesajele agricultorilor nu au fost prea optimiste, aceştia fiind de părere că România agricolă „duce o lupta cu ea însăşi”.

„Diletantismul guvernelor de până acum ne-a costat foarte mult”, spune Zamfir, care este de parere că agricultura nu a avut niciodată un buget cu care să se poată realiza ceva notabil.

Sursa: Ziare.com