Curtea Internațională de la Haaga a scutit Germania de plata compensațiilor „victimelor nazismului”

Curtea Internațională de la Haaga a scutit Germania de obligația de a plăti compensațiile pentru represiunile ale regimului nazist. În 2008, guvernul Germaniei s-a adresat Curții de la Haaga pentru a contesta cererile unor cetățeni italieni care ar fi suferit de pe urma regimului lui Hitler. În plângere sunt vizate evenimentele din septembrie 1943 – mai 1945 de pe teritoriul italian ocupat de trupele germane.

În noiembrie 2008, Înalta Curte de Casație din Italia a satisfăcut cererea a nouă rude a doi  locuitori ai satului Civitella, care au fost executați de soldații germani în 1944. Potrivit deciziei instanței, autoritățile Germaniei trebuiau să plătească italienilor un milion de euro, transmite Interfax.

În același proces s-au alăturat și grecii, care au încercat să primească compensații pentru asasinarea rudelor sale în iunie 1944 în satul grecesc Distomo. Italia a permis atacarea Germaniei prin intermediul instanțelor sale de judecată.

Germania a refuzat să achite despăgubirile și s-a adresat Curții de la Haaga, pentru a verificat dacă astfel de procese corespund normelor internaționale. Guvernul german a cerut stabilirea dacă poate o persoană fizică poate ataca în instanța de judecată națională guvernul altui stat. Curtea Internațională a adoptat o decizie favorabilă Germaniei.

Anterior, Italia a încercat să conteste acțiunile părții germane, dar contestația italienilor la Curtea Internațională a fost respinsă în iulie 2010. Autoritățile Italiei au încercat să demonstreze că în cazul dat era vorba de o crimă împotriva umanității, iar Germania nu se poate eschiva de la răspundere.