De ce nu simt românii creşterea economică „record”

Şomajul este aproape de nivelul maxim al ultimilor ani, consumul este anemic. De unde discrepanţa dintre parcursul economiei per ansamblu şi aceste evoluţii? Creşterea economică a fost mai mult „accidentală”, explică analiştii, şi este, oricum, sub nivelul de care avem nevoie.

Nu mai puţin de un punct din creşterea de 2,7% a economiei în primele nouă luni din an a fost aportul agriculturii, care nu generează locuri de muncă. Astfel, şomajul este la unul dintre cele mai mari niveluri. „Creşterea economică din acest an a venit din agricultură, care creează şomeri. Cu cât sectorul agricol se eficientizează, cu atât va scădea numărul de angajaţi”, a explicat pentru EVZ Matei Paun, managing partner al casei de investiţii BAC Investment.

Teama de consum

Deşi salariile bugetarilor au revenit la nivelul din 2010, consumul gospodăriilor este anemic. Acesta a crescut cu doar 0,2%, în primele nouă luni din an. „Chiar dacă oamenii au mai mulţi bani, nu se vor orienta către consum, ci îşi vor plăti datoriile sau vor pune bani deoparte pentru că îşi văd prietenii şi vecinii concediaţi şi se gândesc dacă nu vor urma şi ei. Anul acesta consumul nu ne-a ajutat (la creşterea PIB, n.r.) şi nu cred că în 2014 ne putem baza pe consum”, este de părere Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii. „Creşterea este insuficientă pentru a se vedea în viaţa de zi cu zi”, a completat el.

Evoluție conjuncturală

„Este o creştere economică fragilă şi în marja de eroare: ba din cauză că am vândut mai multe Logan-uri, ba fiindcă a plouat la timp pentru agricultură”, spune, la rândul său, economistul Bogdan Glăvan. Că lucrurile stau astfel ne-ar putea demonstra chiar evoluţia de la anul. Astfel, datele Statisticii arată că, pe lângă agricultură, care a adus un punct din creşterea economică din primele nouă luni, industria a avut un aport de 1,4 puncte din totalul de 2,7%. Dacă la anul nu vom avea alt an agricol excepţie, atunci, chiar dacă industria performează peste nivelul din 2013, vom avea o problemă. Creşterea din industrie ar putea fi pur si simplu ştearsă, în calculul privind evoluţia economică, de scăderea din agricultură.

Motoarele trag tot mai greu

Potrivit evoluţiei din ultimii ani, anii agricoli de excepţie au alternat cu cei cu secetă. Nu ar fi o surpriză ca, la anul, acest sector să nu ne mai ajute. În plus, „se naşte un semn de întrebare şi în privinţa industriei auto, care a fost motorul creşterii exporturilor, în condiţiile în care atât piaţa internă, cât şi cea europeană sunt în scădere”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Asistăm la o explozie a vânzărilor de maşini second- hand, dar maşinile noi se vând greu. Piaţa auto a scăzut cu peste 8% în primele 11 luni, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor Auto. Efectul scăderii se simte şi la companiile de la noi. Ford a oprit producţia câte o săptămânmă, în fiecare din ultimele luni.

sursa: www.evz.ro