De la cine au învăţat sovieticii să inventeze naţiuni?

Departamentul Istmului, Columbia

La începutul sec.XIX Spania îşi pierde cea mai mare parte din coloniile sale americane. În 1830 se formează statul independent Columbia, care la vremea aceea avea în componenţa sa Departamentul Istmului, situat pe actualul teritoriu al statului Panama.

A venit răscrucea secolelor XIX-XX, Statele Unite s-au extins pînă la teritoriul cunoscut azi şi fiindcă era foarte costisitor să întreţină două flote marine – una în Atlantic şi alta în Pacific, a apărut problema construirii unui canal care să facă legătura între cele două oceane.

La 22 ianuarie 1903 SUA şi Columbia elaborează un tratat prin care americanii urmau să primească în arendă (practic pe un termen nedefinit) pămîntul pe care urma să se construiască celebrul canal Panama; senatul Columbiei, însă, nu a ratificat acest tratat.

La scurt timp după ce americanii au aflat vestea, nitam-nisam în provincia Panama izbucneşte o revoltă separatistă, susţinută în mod deschis de Theodore Roosevelt, atît moral cît şi material. Navele americane au blocat accesul navelor columbiene la ţărmul panamez, calea terestră fiind blocată de jungle.

La 3 noiembrie 1903 apare noul stat Panama, recunoscut imediat de SUA. Cîteva sute de mii de oameni s-au trezit peste noapte că de fapt ei sunt un alt popor şi trebuie să aibă statul lor propriu. Pe 6 noiembrie 1903 ambasadorul Panamei în SUA, un cetăţean francez, semnează tratatul prin care SUA primeşte pe termen nedefinit dreptul de construcţie şi administrare a zonei viitorului canal.

La 4 mai 1904 încep lucrările de construcţie a canalului. De atunci şi pînă în ziua de azi statul Panama este un satelit fidel al SUA. Singura perioadă în care la putere au ajuns forţe mai puţin loiale faţă de SUA s-a încheiat cu democratizarea de către cei din urmă pe cale tradiţional-militară a Panamei, în 1989.

Desigur importanţa “naţiunii” panameze este cu mult mai vitală decît cea a “naţiunii” moldoveneşti, dar ideea, mecanismele de acţiune şi, cel mai important, valorile de care s-au condus oamenii care au creat cele două mituri sunt foarte şi foarte asemănătoare.