Declaraţie: „Nu există niciun bloc format din Turcia, Qatar, Iran şi Iraq”

Şeful diplomaţiei iraniene, Javad Zarif a infirmat informaţiile apărute în mass-media cu privire la crearea unui bloc Turcia – Qatar – Iran – Iraq, care şi-ar propune rezolvarea conflictului din Siria. Potrivit lui Zarif, până la momentul de faţă, el „nu a auzit nimic despre un astfel de proiect”.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu colegul său din Qatar, ministrul a reconfirmat poziţia Iranului cu privire la soluţionarea pe cale politică a conflictului din Siria, exprimându-şi disponibilitatea de a colabora în această problemă cu toţi jucătorii importanţi din regiune. În acelaşi timp, Zarif a subliniat că doar poporul sirian are dreptul să-şi decidă viitorul.

Ministrul Afacerilor interne a Qatarului Khalid bin Muhammad al-Atiyah, la rândul său, a subliniat că atât Teheran, cât şi Doha sunt decise să pună capăt violenţelor din Siria, însă în ceea ce priveşte mijloacele prin care s-ar realiza acest obiectiv există o multitudine de neînţelegeri. Cu toate acestea, ministrul Qatar a declarat că punctele de vedere diferite nu exclud colaborarea şi discuţiile dintre ambele părţi.

sursa: iran.ru