Declaraţie scandaloasă a unui deputat lituanian: „Israelul trebuie să plătească pensii oamenilor care au salvat evreii”

Preşedintele comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, social-democratul  Bronius Bradauskas, a făcut o afirmaţie agenţiei BNS care ar putea provoca un scandal internaţional. În cadrul unui interviu, acesta a declarat  că lituanienii care au salvat evreii în perioada celui de-al doilea război mondial, ar trebui să primească compensaţii din contul Israelului, nu bugetul Lituaniei.

„Nu înţeleg de ce statul lituanian trebuie să plătească. Ar fi destul de logic să ne adresăm Isralului, pentru ca acesta să contribuie. Cu toate acestea, evreii nu vor să plătescă şi doar se gândesc ce ar mai putea să scoată din Lituania”, a declarat Bradauskas.

În acest fel, el a comentat decizia comisiei de a aviza negativ proiectul de lege prin care se acordă pensii speciale celor 150 de cetăţeni care au salvat evreii de persecuţiile naziste în perioada celui de-al doilea război mondial.

„Au trecut atâţia ani, iar acum s-au trezit – undeva, cineva doreşte să primească nişte bani. Dar astfel de lucruri nu se pot face din contul statului. Da, ei au riscat, dar există şi alte metode de compensare, de ce nu? Adresaţi-vă Israelului, să plătească ei compensaţii”, a declarat Bradauskas.

Preşedintele Partidului Social Democrat din Lituania, Algirdas Butkevičius, care deţine şi funcţia de prim-ministru, a condamnat declaraţiile colegului său de partid, considerându-le inacceptabile.

Proiectul de lege prin care persoanele care au contribuit la salvarea evreilor de la moarte în perioada celui de-al doilea război mondial urmau să primească o pensie suplimentară, în calitate de „luptători pentru libertate”. Însă, Cabinetul de Miniştri ai Lituaniei a propus respingerea proiectului, întrucât statul nu dispune de resurse necesare pentru acordarea a unor astfel de compensaţii.