Deputaţii români se îngrijorează de situaţia din Ucraina: „Imense cantităţi de armament au ajuns la extremişti”

Un parlamentar botoşănean a lansat un semnal de alarmă cu privire la mişcările din Ucraina şi care ar putea avea efecte asupra unor cetăţeni români. Deputatul Cristian Roman de la Partidul Forţa Civică a cerut factorilor politici cu putere de decizie să stopeze eventuale abuzuri asupra populaţiei care nu se implică în mişcările stradale. 

Redăm mai jos comunicatul de presă integral remis de Cristian Roman:

“Suntem îngrijorați de evoluția evenimentelor din Ucraina dar credem ca rațiunea și buna înţelegere vor prevala. Facem însă un apel la înțelepciunea factorilor politici implicați de a aduce cât mai grabnic stabilitatea țării. Pe de altă parte, Decizia din 23 februarie 2014 care a abrogat Legea privind bazele politicii lingvistice de stat, aduce deservicii Rusiei, dar si României, care militează pentru apărarea limbii şi a credinţei.

În acest sens ne exprimăm poziția fermă pentru protejarea minorității româneşti din Bucovina și Basarabia de Sud, aflate pe teritoriul Ucrainei, dar și pentru protejarea Bisericii Ortodoxe. În condițiile în care imense cantități de armament au fost puse la dispoziția formațiunilor extremiste nelegitime, în pericol sunt puse viața și siguranța civililor, inclusiv a etnicilor români în teritoriile compact populate de ei.

Statul Roman, împreuna cu partenerii europeni, are datoria de a proteja populaţia românofonă și alte minorități naționale din Ucraina în cazul unor amenințări sau agresiuni din partea grupărilor paramilitare neconstituționale. Susţinem fără rezerve integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi cerem cetăţenilor ucraineni de etnie română să continue să nu se angajeze în manifestări violente”.

sursa: Botoşăneanul.ro