Deputaţii vor să înăsprească legislaţia privind avorturile

Deputaţii intenţionează să înăsprească legislaţia privind avorturile, astfel încât femeile căsătorite să nu poată avorta fără de consimţământul în scris al soţului, iar cele minore să nu poată avorta fără de consimţămîntul în scris al părinţilor.
Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de deputaţii liberal-democraţi este în proces de avizare la comisiile parlamentare permanente, relatează Infotag.Potrivit proiectului, medicii care vor întrerupe sarcina fără consimţămîntul persoanelor enumerate vor fi sancţionaţi cu amendă de până la 2000 de lei sau vor fi privaţi de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pentru o perioadă de pînă la un an.

De asemenea, femeile ce intenţionează să avorteze vor fi consiliate în mod obligatoriu şi gratuit de către specialişti în vederea păstrării sarcinii şi explicării tuturor riscurilor ce ţin de întreruperea sarcinii. Consilierea trebuie să decurgă într-o perioadă de cel puţin 5 zile.

Autorii iniţiativei legislative introduc o sintagmă nouă – „libertatea de conştiinţă”, care este atribuită clinicelor, spitalelor, medicilor, lucrătorilor medicali şi farmaciştilor. Astfel, „unităţile medico-sanitare, medicii sau alţi lucrători pot refuza pe motiv de conştiinţă practicarea, găzduirea sau asistarea unui avort ori alt act ce poate provoca moartea unui fetus sau embrion uman fără de a purta răspundere”, iar „farmaciile şi farmaciştii sînt în drept să refuze pe motiv de conştiinţă comercializarea produselor farmaceutice a căror întrebuinţare duce la moarte unui fetus sau embrion uman”.

Inițiativa a fost elaborată de Valeriu Ghileţchi, Veaceslav Ioniţă, Andrei Vacarciuc, Ion Butmălai şi Alexandru Cimbrinciuc.

sursa: TRM