Ecaterina Gata – Pentru că a scuipat-o pe Ana Pauker i-au smuls sînii cu cleștele, au violat-o și omorat-o

Ecaterina Gata

Fecioara cu părul blond și ochii verzi

Ecaterina Titi Gata s-a născut Sibiu, în jurul anului 1924. Avea un corp cu ținută atletică, o ținută dreaptă, părul blond, față ovală, ochi mari și verzi. Îi plăcea să îmbrace o bluză albă cu model național pe piept. Urmează clasele primare și secundare la Sibiu, apoi se mută în București împreună cu mama sa și cu fratele.

La București a început să frecventeze cu regularitate din ’37 Cooperativa Legionară din strada Gutenberg. În halatul ei de gospodărie de la școală lucra la bufetul restaurantului legionar, sub directa ascultare a Corneliei Novac din Batalionul Comercial, la prepararea prăjiturelor.

În același timp intră în cetățuia „Ecaterina Teodoroiu” condusă de însași șefa pe țară a Cetățuilor (organizația de femei a Legiunii), Nicoleta Nicolescu.

Prigoana carlistă. Mănăstirile transformate în închisori

În anul 1938 Carol II-lea instaurează dictatura regală, și pornește o adevărată vînătoare de legionari, intemnițînd și asasinînd zeci de lideri ai mișcării amintite dar și alți opozanți ai regimului.

În acest context se deschid o serie de lagăre în cadrul unor mănăstiri: Tismana, Dragomirna, Suzana, Sadaclia, fie în foste unități militare sau instituții ale statului – Vaslui, Miercurea Ciuc.

Un rol important l-a avut Patriarhul Miron Cristea, la acea data și Prim-ministru, care desființează astfel viețuirea respectivelor mănăstiri și oprește totodată activitatea liturgică. Astfel, părintele BOR (același care înainte de 1918 spunea că va crăpa capul cu cîrja episcopală primului soldat regățean care va trece Carpații pentru eliberarea Ardealului) le-a luat-o cu mult înainte comuniștilor și lui Nicolae Ceaușescu în desființarea de mănăstiri și prigonirea călugărilor.

Ecaterina Gata este arestată în decembrie 1938 și ajunge în lagărul de femei de la Sadaclia, din Basarabia, împreună cu alte femei printre care și prințesa Ioana Cantacuzino. Lagărul era amenajat în incinta Schitului Sadaclia; locul călugărilor fiind luat așadar de deținuți.

Întregul ansamblu era înconjurat de sîrmă ghimpată, paza era strictă, hrana era aproape inexistentă (ciorbă de sfeclă furajeră), iar somnul era întrerupt constant de consemne sonore pe care santinelele le schimbau din cinci în cinci minute. Deținutele nu aveau voie să între în Biserica schitului.

La Sadaclia se aflau întemnițate numai fete, asupra cărora regimul carlist făcea presiuni constante pentru obținerea desolidarizării de Mișcare și intrarea în organizațiile recent create de Carol al II-lea. Fetele îi respingeau însă pe anchetatori cu hotărîre: „Nici o declarație, nici un compromis”! Au fost eliberate abia în primăvara anului 1940.

Trece clandestin granița de mai multe ori. Călăuza încearcă să o violeze

O data cu instaurarea Statului Național Legionar, revine la București; se înscrie la facultate începe organizarea cetățuilor, din a căror conducere făcea parte. După lovitura de stat a generalului Antonescu urmează o nouă prigoană.

A trecut granița clandestin de 2 ori, mergînd la camarazii aflați în exil, dar a treia tentativă avea să însemne și arestarea.

Atacată chiar de călăuza pe care o plătise să o treacă granița și care a încercat să o violeze, Titi s-a apărat luptîndu-se cu călăuza, pînă cînd acesta a scos un cuțit și a tăiat-o la braț. Țipătul ei a alertat paza de frontieră și atît ea, cît și agresorul, au ajuns în arestul politiei.

Salvatoarea cărților de la Biblioteca Central Universitară

Ecaterina Gata era pasionată de istorie, motiv pentru care mergea zilnic la Biblioteca Central Universitară unde se adîncea ore întregi în studiu.

În 1944, în bombardamentele germane din 24-27 august, biblioteca a suferit grave avarii, iar incendiul a desăvîrșit distrugerile. În acel moment Titi a organizat acțiunea de salvare a cărților din Biblioteca Universității care era în flăcări.

Părintele Arsenie Boca îi dă binecuvîntarea pentru a intra în mănăstire

Sfătuitorul și duhovnicul Ecaterinei era părintele Arsenie Boca, care în acea perioada se afla la Sîmbăta de Sus, în mănăstirea Brîncoveanu.

Titi mergea foarte des la el consultîndu-l asupra deciziilor pe care le lua în coordonarea activităților sale. Deși avea mulți pretendenți pentru căsătorie, Titi îi refuză pentru că alesese încă din copilărie o altă cale: monahismul, pentru care își păstrase sufletul și trupul neîntinate. Părintele Arsenie îi dăduse binecuvîntare pentru intrarea în monahism de îndată ce lucrurile aveau să se limpezească.

Frămîntă lutul pentru facerea chiliilor de la Vladimirești

În ciuda opresiunii comuniste, Titi reușește să organizeze cu fetele ei la mănăstirea Vladimirești o tabără de muncă pentru ridicarea chiliilor mănăstirii. În Mănăstirea Vladimirești se află Marieta Iordache – Maica Mihaela, cea care ii predase în 1942 Ecaterinei conducerea Cetățuilor.

Titi a făcut parte din toate trei serii muncind fără întrerupere, zi după zi. Fetele făceau cărămizi frămîntand lutul cu picioarele, Titi începea prima lucrul și termina ultima. Se purta cu fetele cu o deosebită înțelegere. Cum i se părea că una a obosit sau nu se simțea bine, venea imediat acolo. Pe cea obosită o scotea o oră, două de la lucru, iar pentru cea care i se părea bolnavă chema o doctoriță, o îngrijea și o veghea personal.

De dimineață fetele frămîntau lutul, apoi îl turnau în forme și îl răsturnau să se usuce. În timpul slujbei de dimineață, continuau munca, spunînd în gînd rugăciunea inimii: „Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătoasa!” Se făcea o pauză la masa de prînz cînd vorbeau, glumeau, se odihneau puțin și munca reîncepea cu frămîntatul lutului și turnarea cărămizilor pînă la masa de seară.

După masă, se adunau toate la un loc. Urmau apoi povestirile și sfaturile date de maica Mihaela și de Titi. Așa se desfășurau serile pînă după miezul nopții.

Arestarea din 1948

În anul 1948 se pregătea să treacă iarăși granița spre a merge în exil. De data asta a fost arestată de agenți din sala de lectura a Bibliotecii Academiei. Avea în poșetă pașaportul și toate cele necesare plecării, dar nu și-a luat poșeta din sala de lectură cînd a plecat.

Un biet student, crezînd că a uitat-o, a fugit după ea și i-a dat-o. Astfel, dovada a căzut în mîna Siguranței.

O scuipă pe Ana Pauker. Este omorîtă printr-o cruzime de neimaginat

Titi a fost dusă la închisoarea Malmaison de pe Calea Plevnei. Fiind vorba de comandanta Cetățuilor, în ancheta s-a implicat direct Ana Pauker care a încercat să o facă pe Titi să-și trădeze cauza, promițîndu-i libertatea. Ecaterina Gata a încheiat discuția cu Pauker, scuipînd-o.

Cu acest gest și-a grăbit sfîrșitul. În 8 zile au omorît-o. Ingrata sarcină a fost dusă la sfîrșit de către Vasile Bulz. După ce maiorul Bulz a legat-o, a bătut-o bestial, i-a mutilat sanii cu cleștele, a violat-o, apoi i-a băgat un fier în vagin și, într-un final, a omorît-o. Pe data de 9 Aprilie 1949 a fost chemat fratele ei (venit de pe front), dus într-o celulă unde se afla spînzurată Titi cu propriul ei cordon.

Fratele a văzut în jurul gîtului urme de degete. Șocul asupra lui a fost atît de puternic, încît a luat-o la fugă și nu s-a mai știut nimic de el. Mama Ecaterinei a căutat-o zile în sir fără succes. Într-un final a aflat adevărul și a încercat să-i găsească trupul, mormîntul. A fost inutil: Ecaterina (Titi) Gata a fost aruncată probabil într-o groapă comună, fie a sfîrșit la crematoriu…

sursa: hotnews.ro

One thought on “Ecaterina Gata – Pentru că a scuipat-o pe Ana Pauker i-au smuls sînii cu cleștele, au violat-o și omorat-o

  • 8 septembrie 2011 la 6:51
    Permalink

    CATA CRUZIME, DOAMNE CATA CRUZIME… SI PENTRU CE? PENTRU CE ?
    CE-A FACUT ACEASTA MARTIRA A INTREGULUI NEAM ROMANESC CA SA SUFERE O ASEMENEA MOARTE SAVARSITA DE SLUGILE LUI CAROL AL DOILEA CU ATATA CRUZIME? SI-A IUBIT NEAMUL SI TARA ASA CUM PUTINI DINTRE NOI SUNTEM IN STARE, PANA LA SACRIFICIU ASASINATA IN CHINURI DE-UN NEMERNIC, NU L-AR MAI IERTA DUMNEZEU PENTRU-ASEMENEA CRIME ABOMINABILE…

Comentariile sunt închise.