Elveția: Referendum național din cauza orelor de educație sexuală prea explicite

O iniţiativă a guvernului elveţian, conform căreia în şcolile primare au fost introduse, ca material didactic pentru orele de sexualitate, organe reproducătoare masculine şi feminine realizate din pluş, a declanşat o revoltă la nivel național, relatează Daily Mail.

Discuțiile despre cât de potrivit este un asemenea proiect au pornit de la un grup de părinți din Basel. La scurt timp, dezbaterea s-a extins la nivelul întregii țări.

Astfel, peste 100.000 de semnături au fost strânse pentru o petiţie în care se cere reprezentanţilor guvernului să retragă respectivele „Sexbox/cutii sexuale“, aşa cum au fost numite, din şcolile primare.

Potrivit părinților, penisurile şi vaginele din pluş introduse în şcoli echivalează cu a le permite copiilor accesul la pornografie, asta în vreme ce aceştia trebuie să fie protejaţi împotriva sexualizării de la vârste fragede, un pericol real al timpurilor în care cresc.

Jucăriile au fost scoase imediat din şcoli, după ce scandalul a luat amploare, dar în textul petiţiei se cere, printre altele, interzicerea orelor de educaţie sexuală pentru copiii cu vârste până la 9 ani.

Oamenii vor ca decizia asupra acestei probleme să fie luată prin consultarea poporului, prin referendum.

Semnăturile necesare organizării unui referendum au fost strânse încă din decembrie 2013, iar acum guvernul este obligat să programeze data la care se va organiza referendumul.

În petiție se arată, totodată, faptul că educația sexuală este o datorie care revine familiei, mai ales în primii ani de viață.

Mai mult, cei 100.000 de părinţi consideră că informaţiile sexuale ar trebui permise numai în cadrul orelor de biologie susţinute de profesori de biologie, numai copiilor cu vârste mai mari de 12 ani, atâta timp cât se vor concentra asupra reproducerii şi a dezvoltării corpului uman.

Pentru copiii între 9 şi 12 ani, părinţii ar vrea ca aceste ore să aibă statut opţional, în timp ce niciunui copil, indiferent de vârstă, nu ar trebui să i se impună să asiste la ore care depăşesc nivelul de informaţie strict biologică şi intră în sfera aspectelor sociale ale sexualităţii.

sursa: culturavieţii.ro