Elveţienii vor organiza un referendum pentru limitarea imigraţiei din ţările UE

În Elveţia, la 9 februarie, va avea loc un referendum, în cadrul căruia cetăţenii vor trebui să răspundă la o întrebare legată de introducerea unor cote pentru migranţii din ţările Uniunii Europene. Consultarea populaţiei în această problemă a fost iniţiată de Partidul Popular Elveţian (SVP). Astfel, deputaţii propun introducerea unor cote atât pentru imigranţii din Orientul Apropiat, cât şi din statele din Uniunea Europeană, notează The Wall Street Journal.

Iniţiativa partidului este susţinută de 43 la sută din populaţie. Interesul pentru această problemă este legat de creşterea nivelului de migraţie, care ameninţă cu şomaj şi creşterea poverii fiscale. Începând cu anul 2001, în Elveţia au imigrat 700 mii de persoane. Potrivit datelor oficiale, foşti migranţi reprezintă 23 la sută din cele opt milioane de locuitori ai ţării.

Pentru a atrage la referendum mai mulţi cetăţeni, SVP promovează postere cu imaginea unor picioare în bocanci negri, care calcă stegul elveţian. Materialele electorale promovează şi un slogan: „Să oprim migraţia în masă!”.

Campania este susţinută şi de cunoscutul politician şi om de afaceri elveţian Thomas Minder. În opinia lui, Elveţia nu dispune de infrastructura necesară pentru creşterea populaţiei. „Nu putem construi drumuri cu şase nivele şi trenuri cu trei nivele doar pentru a face faţă noilor veniţi. Nu vreau să trăiesc ca într-o cutie de conservă”, a declarat acesta într-un interviu.

„Necesitatea atragerii a forţei de muncă străine în Elveţia nu trebuie să ne împiedice să limităm numărul străinilor care intenţionează să se stabilească aici”, a declarat Marcus Schmitt, un agent de local de asigurări, fiind întrebat dacă susţine decizia cu privire la limitarea migraţiei.

În prezent, cetăţeni UE pot munci în Elveţia în cadrul acordului cu privire la libera circulaţie în Uniunea Europeană. Cetăţenii UE reprezintă două treimi din imigranţii din Elveţia. Deocamdată, există doar cote doar pentru imigranţii din statele din afara UE.

Elveţia este un stat care a bătut recordul la numărul de referendumuri organizate. Din anul 1848, în această ţară au avut loc 500 de plebiscite naţionale. Potrivit legislaţie, pentru iniţia un referendum, este nevoie de 100 mii de semnături. Doar în ultimii ani, prin intermediul plebiscitului, au fost adoptate decizii legate de interzicerea voalului islamic şi fumatului în locurile publice, cu privire la organizarea Olimpiadei de Iarnă în anul 2022 (elveţienii au votat împotrivă) şi anularea serviciului militar obligatoriu.

Măsuri similare, legate de limitarea numărului imigranţilor sunt examinate şi în Marea Britanie.