Etnicii români din Ucraina, care deţin cetăţenia României, ar putea fi pedepsiţi cu 10 ani de închisoare

În rada Supremă a Ucrainei a fost introdus un proiect de lege sub numărul 4116 – „Cu privire la modificările aduse Codului Penal al Ucrainei în legătură cu răspunderea pentru neinformarea în legătură deţinerea a cetăţeniei altui stat”, care prevede privaţiunea de libertate de 10 ani pentru deţinerea cetăţeniei duble, transmite portalul ucrainean Liga.net. Sub incidenţa legii urmează să cadă şi etnicii români, care au obţinut sau urmează să obţină cetăţenia României.

Proiectul a fost depus de grupul deputaţilor din grupul „Batikivşina”, Alexandr Brighineţ, Leonid Emeţ şi Andrei Pavlovski.

„Problema constă în faptul că interdicţia deţinerii cetăţeniei altui stat nu prevede şi sancţiuni, iar noi urmează să rectificăm această situaţie”, a declarat Brighineţ.

Într-o notă informativă la proiect, se subliniază că proiectul dat a fost propus cu scopul ridicării nivelului securităţii naţionale şi păstrării suveranităţii Ucrainei, nepermiterea influenţei altor state asupra politica internă şi externă a Ucrainei, precum să păstrarea secretelor de stat.

Brighineţ a mai subliniat că adoptarea acestui proiect de lege va permite diminuarea numărului de persoane care deţin cetăţenie dublă.

Un şir de funcţionari de rang înalt a Ucrainei, precum Azarov, Kliuiev şi Arbuzov, ar putea cădea sub incidenţa acestei legi, fiind suspectaţi că ar deţine cetăţenia Austriei.

În noiembrie 2013, activiştii partidului naţionalist „Svoboda” au organizat o acţiune de protest la consulatul României din Cernăuţi împotriva instituirii sărbătorii naţionale „Ziua Bucovinei”, precum şi împotriva acordării cetăţeniei româneşti etnicilor români din Basarabia de sud, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa (vezi video de mai jos).

2 comentarii la „Etnicii români din Ucraina, care deţin cetăţenia României, ar putea fi pedepsiţi cu 10 ani de închisoare

  • 4 martie 2014 la 2:48
    Legătură permanentă

    e doar un proiect de lege care nu se stie daca va fi si aprobat. asa avem si noi proiecte de lege are mai de care si se alarmeaza televiziunile care le dau drept facute deja pentru senzational.

Comentariile sunt închise.