Evreii ucraineni cer demontarea unui monument dedicat germanilor asasinaţi în cel de-al doilea război mondial

Consiliul Independent al Femeilor Evreice din Ucraina cer demontarea unui monument dedicat prizonierilor de război germani asasinaţi în oraşul ucrainean Berdicev.

Organizaţia consideră că monumentul a fost instalat ilegal şi condamnă inscripţia de pe frontispiciu: „Aici zac prizonierii de război, victimele celui de al doilea război mondial”.

Femeile evreice se arată revoltate şi de faptul că monumentul este îngrijit de serviciile de salubritate din oraş. „Ce este asta? Lipsa de respect faţă de Ucraina, continuarea ocupaţiei a pământului ucrainean sau reamintirea evreilor despre renaşterea nazismului şi statutului deosebit al germanilor?” – se spune în declaraţia difuzată de Consiliul Independent al Femeilor Evreice.

Organizaţia evreiască comunică, de asemenea, că memorialul a fost construit de către Uniunea Populară pentru îngrijirea mormintelor militarilor germani de origine germană, care activează sub patronatul preşedintelui Germaniei. Activiştii evrei sunt revoltaţi şi de faptul că monumentul a fost introdus în catalogul internaţional al complexelor memoriale militare.

Consiliul Independent al Femeilor Evreice din Ucraina a anunţat că va expedia note oficiale de protest conducerii Israelului, Ucrainei şi Germaniei.