Extremismul ar putea fi pedepsit penal. Cei care îl vor promova riscă amenzi de zeci de mii de lei şi chiar închisoare

Extremismul ar putea fi pedepsit penal. Un proiect de lege ce urmeazăsă completeze Codul Penal va fi examinat în curând de Guvern.Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiţiei la propunerea Serviciului de Informaţii.

Potrivit proiectului de lege, persoanele fizice care vor adera, în calitate de membru, la o organizaţie extremistă se vor alege cu o amendă de până la 14.000 de lei sau închisoare de până la trei ani. Persoanele juridice riscă, însă, amenzi de până la 100.000 de lei.

De asemenea, cei care vor crea şi conduce o organizaţie extremistă vor fi sancţionaţi cu până la 20.000 de lei sau cu închisoare de până la cinci ani. Amenzile pentru persoanele juridice se vor ridica până la 140.000 de lei.

Vor fi pedepsiţi şi cei care vor răspândi şi utiliza materiale ce pot avea caracter extremist. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice vor fi de până la 14.000 de lei sau închisoare de până la un an, iar cele juridice riscă amenzi similare altor sancţiuni.

Propagarea ideologiei naziste, rasiste sau xenofobe şi răspândirea simbolurilor acestora va fi sancţionată cu până la 10.000 de lei sau închisoare de până la trei ani, iar persoanele juridice riscă amenzi de până la 140 de mii de lei. O lege care interzice extremismul în ţara noastră a fost aprobată încă în 2003. Documentul nu prevede însă şi sancţiuni.

sursa: publika.md

Comentariile sunt închise.