FORBES: „Vlad Filat în top 3 al celor mai bogaţi oameni din Moldova”

Сonform revistei de afaceri „Forbes”, printre cei mai bogaţi oameni din Moldova se află şi Vlad Filat. Potrivit FORBES, premierul moldovean se situează pe locul trei şi ar deţine o afacere comună cu miliardarul român Dinu Patriciu, averea personala a lui Filat fiind estimată la 1,2 miliarde de dolari.

În cadrul unei emisiuni televizate, Vlad Filat a declarat că cifra de 1,2 miliarde de dolari, vehiculată de „Forbes”, nu este reală. „Sunt nişte speculaţii. În declaraţia pe venit am declarat tot ce am. Eu nu ştiu cum fac cei de la Forbes acest rating, dar nu este adevărat că am o aşa avere”, a spus premierul.

Pentru anul 2009, Vlad Filat a declarat un venit de 7,2 milioane de lei sau 580 de mii de dolari. Potrivit declaraţiei, singura sursă de venit a premierului este compania „Kapital Invest Company” SA, înregistrată în România. Venitul lui Filat din salariu a constituit anul trecut circa 193 de mii de lei. Premierul deţine o casă în Chisinau cu o suprafaţă de circa 376 de metri pătraţi şi trei autoturisme – „BMW 760” (din 2005), „Toyota Rav4” (2001) şi „Niva Vaz 2121”.

De unde ar putea proveni averea domnului Filat?

Vladimir Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a fost cercetat penal pentru depăşirea competenţelor legale în procesul de privatizare a fabricii de ciment din Rezina şi comercializarea unor avioane model TU-154-B ale companiei „Air Moldova”.

Fostul şef al Departamentului privatizării de la Chişinău a mai fost cercetat penal într-un dosar privind contrabanda cu ţigări în România. În anul 2008 surse judiciare declarau că “Vlad Filat este cercetat penal pentru că, împreună cu un grup de persoane, ar fi făcut contrabandă cu peste un milion de pachete de ţigări în România”. Vladimir Filat beneficiază de imunitate parlamentară şi nu poate fi judecat.

Anul acesta, la 28 ianuarie, 2010, Procuratura Anticoruptie din Moldova a clasat doua dintre cele trei cazuri penale in care liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, actualul premier, Vlad Filat, figura in calitate de suspect.

Anunţul a fost făcut de către procurorul Anticorupţie Boris Poiată. Acesta a precizat, într-o conferinţă de presă, că dosarele au fost închise încă în toamna anului trecut. Domnul Poiată a afirmat iniţial că urmărirea penală a încetat după ce Vlad Filat a devenit premierul Republicii Moldova pentru ca, ulterior, să rectifice că dosarele au fost clasate până la investirea noului Guvern.

Potrivit procurorului, cauzele au fost clasate pentru ca “nu s-au adeverit infracţiunile”. Cele două dosare au fost deschise pe numele politicianului în anul 2007, care a fost învinuit de contrabandă de ţigări şi comercializarea tehnicii militare.

Un alt dosar (al treilea) privind privatizarea fabricii de ciment din Rezina este, potrivit lui Boris Poiată, în curs de rezolvare. Procurorii aşteaptă răspuns de la o comisie din Franţa, ţara de origine a companiei „Lafarge”, care a cumparat fabrica de ciment din Rezina.

sursa: http://www.epochtimes-romania.com

One thought on “FORBES: „Vlad Filat în top 3 al celor mai bogaţi oameni din Moldova”

  • 8 decembrie 2010 la 21:41
    Legătură permanentă

    Да ладно, чего тут такого? На самом деле он пирожки на базаре продавал. Треееееееееееееей ла ун лееееееееееееееууууу…
    Ну плюс чуть подзаработал с приватизации, чуть сигарет поштучно в кармане в румынию перевез.

Comentariile sunt închise.