Fost ambasador american la Budapesta: Ungaria ar putea fi exclusă din UE și izolată pe plant internațional

Marți, fostul ambasador american în Budapesta a comunicat jurnaliștilor ziarului maghiar Nepszabadsag despre posibilitatea izolării Ungariei la nivel internațional și chiar excluderii acesteia din Uniunea Europeană.

“Uniunea Europeană și Comisia Europeană sunt îngrijorate de ceea ce se întâmplă în Ungaria, Fondul Monetar Internațional nu aprobă ceea ce se întâmplă, cu atât mai mult Guvernul SUA”, a declarat Mark Palmer, ambassador SUA în Budapesta în perioada 1986-1990.

“Segregarea în Ungaria nu este un pericol apparent, ci o realitate. Dacă Ungaria vrea să devină din noi dependentă de Rusia, atunci ea merge pe o cale corectă…Acum devine tot mai probabilă excluderea Ungariei din Uniunea Europenă”, a adăugat Palmer.

Fostul ambasador al SUA în Ungaria, în prezent unul din membrii consiliului de observatori ai organizației internaționale Freedom House, care monitorizează situația libertăților politice și civile, și-a exprimat poziția față de noua Constituție adoptată de Parlamentul Ungariei, care în opinia lui, limitează libertatea Băncii Centrale, precum și libertatea presei.

Dialogul între Ungaria și FMI în legătură cu un ajutor financiar a fost stopat brusc în legătură cu adoptarea noii legi fundamentale. Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a purtat și el un dialog cu prim-ministrul maghiar Victor Orban, dar fără niciun rezultat.

Noua constituţie, adoptată la sfârşitul lunii aprilie, declară negru pe alb că îi reprezintă pe toţi compatrioții de origine maghiară de dincolo de graniţe: e vorba, în primul rând, de minorităţile maghiare din România, Serbia, Ucraina şi Slovacia. Faptul că o constituţie a unui stat al Uniunii Europene îi permite acestuia să se amestece în treburile interne ale altor state a declanşat un scandal european.

Potrivit Comisiei de la Veneţia, noua constituţie oferă autorităţilor maghiare posibilitatea de a adopta decizii şi de a întreprinde acţiuni în afara Ungariei în favoarea unor persoane care sunt de origine maghiară, dar sunt cetăţeni ai altor state, ceea ce conduce la un conflict de competenţe între autorităţile ungare şi cele ale statului respectiv.

Germania, îngrijorată de evoluțiile în ultima perioadă din Ungaria, a avertizat guvernul conservator ungar că noua sa constituție nu este compatibilă cu valorile Uniunii Europene. Comisia Europeană însă pare că se spală pe mâini de această chestiune, susținând că țara rămâne, totuși o democrație constituțională.

Fostul premier belgian Guy Verhofstadt, în prezent preşedinte al liberalilor din Parlamentul European, a spus recent despre Constituţia Ungariei că este „calul troian al unui sistem autoritar, fondat pe principiul perpetuării puterii unui singur partid”.

Iar transformările legislative din ultimele 18 luni confirmă „diagnosticul”: titularii posturilor importante din aparatul de stat (economie, justiţie, poliţie, armată) au mandate de 9 sau 11 ani, mass-media sunt supervizate de un Consiliu condus de un apropiat al premierului, opoziţia socialistă este considerată responsabilă pentru crimele regimului comunist, iar noua lege electorală avantajează categoric Fidesz.

Constituţia îi oferă premierului puteri sporite şi în economie şi finanţe. Legea stabilităţii bugetare înscrie în Legea fundamentală cota unică de 16%.

Practic, un viitor guvern fără o majoritate parlamentară de două treimi nu va putea adopta măsuri fiscale în regim de urgenţă în cazul în care criza economică ia amploare.

Constituţia mai prevede crearea unui Consiliu bugetar, format din trei membri numiţi de şeful guvernului. Consiliul îşi va putea folosi dreptul de veto pentru a respinge proiectul de buget.

Guvernul şi-a sporit influenţa şi asupra Băncii Centrale. Astfel, adjuncţii guvernatorului nu vor mai fi aleşi de acesta, ci desemnaţi de însuşi premierul Viktor Orban.

Legea fundamentală reglementează şi viaţa privată, decretând că embrionul este o fiinţă umană încă de la debutul sarcinii şi alimentând temerile opoziţiei şi societăţii civile privind dreptul la avort.

De asemenea, textul constituţional stipulează că o căsătorie nu poate avea loc decât între un bărbat şi o femeie, excluzând astfel mariajele între persoane de acelaşi sex.

Guvernul sustine însă ca textul constituției simbolizează „renașterea” națiunii maghiare și respinge criticile aduse de societatea civilă, spunând ca au deschis discuțiile în urmă cu un an, însă opoziția a boicotat procesul de dialog social, relatează Euobserver.