Germania: cursul şcolar de „acceptarea diversităţii sexuale” a trezit un val de nemulţumiri

Începând cu anul 2015, elevii din landul BadenWürttemberg vor învăţa la lecţii despre „acceptarea diversităţii relaţiilor sexuale”.

Un astfel de curs special va fi fost introdus în curriculum anului 2015, care se află într-o etapă de elaborare. Cu toate acestea, iniţiativa a trezit deja reacţii negative din partea opiniei publice conservatoare, scrie publicaţia germană Tageszeitung.

În fruntea acestui protest public, se spune în articol, se află un profesor din Schwarzwald, Gabriel Stängle. Având temeri că „şcoala se va transforma într-un câmp al activităţii comunităţii LSBTTIQ, Stängle a lansat o petiţie on-line împotriva introducerii cursului, care a acumulat déjà 40 de mii de semnături.

În opinia pedagogului, autorului noului curriculum au greşit în elaborarea unor definiţii. „Astfel, acceptarea înseamnă că eu voi accepta ceva, schimbându-mi opinia în una contrară, afirmă Stängle”. Toleranţa, la rândul său, presupune respectarea dreptului oamenilor de a avea alte valori şi de a acţiona diferit, păstrându-şi propriile sale opinii”. Iată de ce în cazul de faţă, continuă Stängle, „eu văd un pericol că impunerea acceptării diversităţii sexuale atinge sfera libertăţii umane”. De asemenea, în prima versiune a petiţie lui Stängle avertizează asupra „reeducării elevilor”, spunând un „nu” hotărât tentativelor de misionarism în şcoli din partea comunităţilor (LSBTTIQ), subliniind că „profesorii au ajuns în captivitatea adepţilor relaţiilor sexuale netradiţionale”.

Ministerul culturii din BadenWürttemberg şi sindicatul pedagogic GEW, a calificat petiţia drept discriminatorie, iar adepţii ei „fundamentalişti”, făcând referinţă la un studiu a Universităţii Humboldt din Berlin, potrivit căruia „cu cât la lecţii se vorbeşte mai mult despre gay şi lesbiene, cu atât va fi mai bună atitudinea faţă de aceştia”.

În prezent, adaugă Tageszeitung, se examinează capacitatea lui Schtengle de exercitare a funcţiei de profesor. Reprezentanţii comunităţii LSBTTIQ- BadenWürttemberg consideră că „petiţia şi comentariile legate de ea, demonstrează cât de puternice sunt prejudecăţile faţă de homosexuali, transexuali şi modul lor de viaţă în unele segmente sociale”.