Germania: experiment şocant care pune la încercare democraţia

Doi studenţi ai Universităţii de Arte din Berlin desfăşoară un experiment sociologic neobişnuit. Iman Rezai şi Rouven Materne au confecţionat o ghilotină. Aceasta a fost vopsită în culori stridente, dar construită conform unor scheme existente.

Studenţii au plasat pe internet un clip video, unde este înregistrat tot procesul de construcţie a „obiectului de artă” , comunicând că sunt gata să decapiteze cu ajutorul acestui dispozitiv o oaie. Întregul proces urmează a fi prezentat publicului.

Procesul de votare a început deja şi va dura o perioadă de 19 zile pe site-ul oficial al proiectului.

Studenţii afirmă că în acest fel încearcă “să studieze limitele artei cu ajutorul instrumentelor democraţiei” – comunică Wallanews.

Timp de o săptămână, peste un milion de vizitatori şi-au oferit voturile sale. Deocamdată, numărul persoanelor care pledează împotriva decapitării mamiferului depăşeşte cu 100 mii numărul celor care doresc să vadă cum funcţionează ghilotina.

Acţiunea a trezit nu doar un interes viu din partea publicului, dar şi un scandal în spaţiul public. Organizaţiile care apără drepturile animalelor cer arestarea imediată a studenţilor.

Activiştii pentru drepturile animalelor au temeri că în pofida faptului că oaia ar putea rămâne vie,  exemplul ar putea fi urmat de alte persoane, cu atitudini mult mai radicale.