Germania nu va mai acorda alocații sociale imigranților

Guvernul Germaniei a decis să lipsească imigranții din unele state ale Uniunii Europene de alocații sociale (Hartz-IV), scrie DPA, cu referire la Frankfurter Rundschau. Agenția Federală a Muncii (BA) a expediat o decizie potrivit căreia, cetățenii din 17 state ale UE, care au semnat în 1953 Convenția cu privire la Asistență Socială și Medicală nu vor mai putea primi alocații sociale în Germania.

Printre statele semnatare a acordului sunt și statele în care a crescut rata șomajului din cauza crizei economice. Astfel, în Germania nu vor mai primi alocații imigranții din Grecia, Italia, Portugalia și Spania. Potrivit Frankfurter Rundschau, în acest fel autoritățile germane intenționează să stopeze valul de imigranți din țările mai sărace ai zonei euro.

Decizia autorităților a fost expediată structurilor de stat la 23 februarie, însă a devenit cunoscută abia acum, devenind un subiect de dispute dintre coaliția de guvernare și opoziție. Uniunea Social Democrată și “Verzii” au criticat tactica guvernului, calificând această acțiune drept “o încălcare unilaterală a principiului solidarității europene”.

Cu toate astea, guvernul respinge acuzațiile. Reprezentantul ministerului muncii Jens Flosdorff a declarat că nu poate fi nici vorba despre încălcarea principiului solidarității cu statele UE. Dimpotrivă, datorită acestei decizii, sistemul a devenit unic pentru toți, în timp ce anterior imigranții din Spania primeau alocații, iar polonezii nu. Potrivit lui, Germania are nevoie de muncitori străini calificați, care ar fi utili economiei germane, iar ospitalitatea germană nu presupune includerea străinilor în sistemul protecției sociale a Germaniei.