Germania zice STOP – Coaliţia& Company nu ascultă

germania-ue-moldova-491x398

Miercuri am auzit pe toate posturile de televiziune declaraţia ministrului de externe al Germaniei cu privire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Afirmaţia diplomatului german a fost una pe cît de inactuală pe atît de confuză pentru liderii de la Chişinău. Cînd te gîndeai că  ai în spate o Europă care te susţine în toate, te îndeamnă, te promovează, vine ziua de 23 aprilie 2014 şi auzi ceea ce îţi pare mai ieri străin. Si cînd te gîndeai că astfel de declaraţii pot veni din partea opoziţiei parlamentare sau din partea unui stat din afara UE (Rusia de exemplu), ţi se spune din partea unui înalt demnitar, al celui mai puternic stat din UE, care dispune de cel mai eficient sistem economic, cu cel mai mare număr de de deputaţi în Parlamentul European, că statul al cărui interese , diplomatul le apără, nu susţine integrarea Moldovei în UE. Bine , puteam aştepta astfel de opinii din partea Maltei, Ciprului, Luxemburgului, state al cărei păreri poate nu ar fi contat aşa de mult pentru ţara noastră, dar cînd Germania (baza Uniunii Europene) declară deschis că răspunsul la o posibilă aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană „nu stă în capitalele europene”, atunci la ce ne putem aştepta în continuare.

Opiniile oficialului german cred că au fost un duş rece pentru actuala Coaliţie de guvernare, dar după cum se vede nu vor afecta mult cursul extern promovat la moment, fiindcă fără un scop comun, unitar care ar coaliza cercurile guvernamentale cît şi societatea, actualele partide de la conducere cad pradă comuniştilor la următoarele alegeri.

În afirmaţiile ministrului german este scris negru pe alb ,,Moldova trebuie să aleagă singură calea pe care dorește să o urmeze”, iar aici nu este vorba de anularea dialogului cu structurile europene sau orientarea exclusiv către spaţiul euroasiatic. Însăşi oficialul german vede careva suspiciune şi neîncredere în politica externă promovată astăzi de instituţiile europene.Tot miercuri candidatul popularilor europeni pentru președinția Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o pauză în extinderea Uniunii şi o concentrare asupra problemelor  internă.”

Există o probabilitate mare ca Acorduul de Asociere să fie semnat în vara acestui an, fiindcă UE are nevoie de cîteva state- model, care să exprime în continuare tendinţa extinderii  Uniunii Europene către est. Din fericire sau din păcate după Semnarea Acordului de Asociere, ideea de integrare a Moldovei va fi abandonată. De ce? Deoarece UE se va fi nevoită să îşi facă curăţenie în curte şi să restabilească încrederea Europei în potenţialul şi importanţa ei. Alegerile europarlamentare vor schimba completamente faţada UE.

În contextul Moldovei semnarea Acordului de Asociere va fi primul şi ultimul pas către integrare ,deoarece, aderarea nimeni nu ne-a asigurat-0, ea a fost promisă şi va fi publicizată încă mulţi ani, dar să nu uităm că Acordul de Asociere a fost semnat şi de :

Albania- 2009

Andorra – 1991

Bosnia şi Herţegovina-2008

Lichtenstein -1994

Macedonia- 2001

Serbia-2011

Turcia-1996

Muntenegru- 2010

Această listă poate fi prelungită, cu statele din Africa şi Asia (pentru a face companie Moldovei).

Cînd promitea acolo  Prim-Ministrul Iurie Leancă că aderăm la UE  ????????????????????????