Gînduri despre Skype
Să fim serioși, este cu adevărat naiv a crede că dintr-o dată mai multe servere Skype pur și simplu au căzut din cauza unor „probleme de program”(failed due to a software issue, which we’ve now identified)!
Orice om care cîtuși de puțin cunoaște informatică își dă seama că în cazul unor asemenea rețele reduntanța și scalabilitatea reprezintă condiția de lucru numărul unu. Ceea ce demonstrează articolul din Wikipedia, cu referință la EULA Skype: „Directorul de utilizatori Skype este descentralizat și distribuit printre clienți sau noduri în rețea. Rețeaua conține trei tipuri de entități: supernoduri, noduri obișnuite și servere de autentificare. Fiecare client păstrează o listă cu adrese IP și porturi de supernoduri accesibile. Orice client cu o largă lățime de bandă, fără firewall și puterea de procesare adecvată poate deveni un supernod.” Evident că motivul real al „problemei” este cu totul altul.
Acum un an și jumătate, se vorbea că „tehnologia de voce peer-to-peer, pe care se bazează serviciul telefonic online, nu a intrat în proprietatea eBay odată cu Skype” și divergențele cu proprietarul drepturilor de autor (Joltid Ltd.), ar putea duce la desființarea Skype sau va impune compania de a elabora un protocol propriu de comunicare. Concluzia pe care o face autorul este cu adevărat „apocaliptică” pentru această aplicație: „Daca eBay pierde dreptul de a folosi tehnologia existentă și nu va avea o alternativă viabilă în acel moment, Skype își va suspenda activitatea.„
În același timp, mai multe țări „s-au plîns” de incapacitatea de a intercepta convorbirile online din cauza lipsei prevederilor juridice, dar și a posibilităților tehnice – Skype fiind unul dintre cele mai sigure programe în acest sens. Aici putem să ne referim la discursuri de principiu, cum a făcut-o acum aproape doi ani Departamentului Național Antimafia din Italia precizînd că: „în vreme ce companiile de telecomunicații sunt obligate sa se supună ordinelor judecătorești, Skype refuză să coopereze în acest sens” sau deja realizări concrete: la sfîrșitul lunii septembrie a anului curent am primit știrea că „administrația Obama va depune în fața Congresului un proiect care ar permite serviciilor de securitate să monitorizeze convorbirile și e-mailurile schimbate online, fie prin serviciile criptate BlackBerry, fie pe Facebook sau Skype„.
Acum o lună a fost lansată versiunea a 11-a a programului Yahoo Messenger, care include și o surpriză: arhiva convorbirilor și a mesajelor expediate nu se mai păstrează în calculatorul utilizatorului, ci pe serverele companiei Yahoo. Din aceeași strategie face parte și Sistemul de Operare GoogleOS, care stochează tot conținutul utilizatorului pe serverele sale. Facebook și el de curînd și-a schimbat (doar?) aspectul.
Rămîne de văzut ce ne rezervă „mai marii lumii”, dar din cele relatate, putem afirma cu mare certitudine că această „defecțiune” tehnică nu e altceva decît începutul unei noi etape în istoria internetului și ar trebui să fim gata de „surprize”…
Sursa: proweb.md