Harghita renunţă la înfrăţirea cu Găgăuzia, dar şeful CJ acuză „scenarite”

Informatia apare intr-un drept la replica primit la redactia Ziare.com in urma unui interviu acordat luna trecuta de prof. Dan Dungaciu. 

„Interesant e ca politica Budapestei fata de R.Moldova nu tine de culoarea politica a guvernarii. Dupa instalarea la putere a regimului Orban, oficialii maghiari de la Budapesta au sistematic luari de pozitie pe problematica transnistreana, cerand autonomie pentru regiune – evident cu gandul la Transilvania.

Si trebuie sa reamintesc aici un caz recent: ambasadorul Ungariei in R.Moldova face o vizita in ianuarie 2013 in UTA Gagauzia, regiune rusofona si autonoma, se intalneste cu baskanul Mihail Formuzal, iar in septembrie, presedintele Consiliului judetean Harghita ii trimite lui Formuzal proiectul unui acord de colaborare intre judetul Harghita si regiunea Gagauza!”, a afirmat directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, Dan Dungaciu.

Presedintele CJ Harghita precizeaza ca solicitarea de infratire a venit din partea conducerii Autoritatii Administrative Gagauze din Republica Moldova, iar faptul ca el personal a initiat la ministerul de resort aprobarea acestei relatii institutionale, „nu are nimic de a face cu unele teorii pe care le-am citit in presa care fac referire la sperietoarea numita autonomie”. 

„Aceste scenarite sunt bazate in mare parte pe lipsa de cunoastere. (…) Consider totusi oportun sa retrag aceasta cerere de la MAE. Discutiile care se pot ivi pe aceasta tema ar putea periclita procesul de infratire a diferitelor judete de la noi cu raioane din Republica Moldova si nu avem nevoie de asemenea dispute, nimeni.

Sper ca in viitorul apropiat cu ajutorul colegilor de la UNCJR v-om putea stabili relatii de infratire intre CJ Harghita si alte raioane din Republica Moldova.

Consider ca odata cu trecerea timpului, aceste lucruri se vor limpezi si diferiti formatori de opinie, cum ar fi ziaristii, analistii o vor lasa mai moale cu cautatul de teme de headline in aceasta privinta si vor depune eforturi insemnate ca sa dirijeze atentia opiniei publice asupra acelor posibilitati de schimb cultural, de turism si eventual de afaceri, care exista in directia regiunile de dincolo de Prut”, se arata in dreptul la replica remis Ziare.com de catre presedintele Consiliului Judetean Harghita.

Dreptul la replica semnat de Borboly Csaba 

Totodata, in documentul citat, Borboly Csaba recunoaste ca „pe viitor sunt foarte multe de facut in relatia cu Republica Moldova”.

„Comunele, orasele, judetele noastre au vaste relatii si diferite programe de schimburi spre Vest, dar nimic spre Est. Avem programe de promovare turistica in Germania, Anglia, Franta fara rezultate concrete ca din varii motive, in afara de printul Charles nu prea avem alti turisti care sa ne viziteze. Cheltuim sume importante la diferite targuri de turism in aceste tari si nu bagam in seama acele regiuni, unde exista interes real pentru noi.

Daca un cetatean din Republica Moldova vrea sa practice sporturile de iarna, in apropiere sunt statiunile din Carpatii Orientali. Avem partii de schi bine amenajate, preturi reduse fata de cele practicate in Austria, Elvetia, Italia si avem oferte turistice valabile si pentru un sfarsit de saptamana, distanta nu este mare si nu exista probleme de comunicare. Pentru propagarea unei regiuni, unei tari, calea cea mai sigura si eficienta sunt schimburile scolare, de tineret. Este de stiut ca cine a vizitat un loc cu parintii sau cu ocazia unor excursii scolare este tentat sa viziteze acele locuri cand devine major, isi intemeiaza propria familie (…)

Pe langa programele de interconectare ale diferitelor sisteme de transport de energie, de cai de comunicare si de transport de sute de milioane de euro, sper ca in viitor vor fi gasite si cateva milioane de euro pentru programele de ‘interconectare’ la nivelul cetateanului sau al comunitatilor din Romania si Republica Moldova”, mai arata presedintele Consiliului Judetean Harghita.

sursa:  ziare.com