Ideologul Partidului Popular Elveţian se angajează plenar în lupta împotriva UE

Miliardarul Christoph Bloher a declarat că este gata să sponsorizeze activitatea organizaţiei, pentru „a salva libertatea, prosperitatea şi securitatea Elveţiei. „Naşul” şi ideologul Partidului Popular Elveţian, Christoph Bloher intenţionează să creeze o organizaţie care va lucra împotriva apropierii Confederaţiei Elveţiene de Uniunea Europeană.

Acest lucru miliardarul l-a anunţat în cadrul unui interviu pentru ziarelor „Schweiz am Sonntag” şi „Sonntag Zeitung”, recunoscând că este gata să sponsorizeze o astfel de mişcare, care va cuprinde 30 de mii de membri.

Potrivit lui Bloher, idea respingerii UE, membrul căreia Elveţia nu este, „trebuie să devină o forţă solidă” care ar uni pe toţi cei care se pronunţă împotriva dependenţei Bernei de Bruxelles. „Dacă va fi necesar şi donaţiile nu vor fi suficiente, voi gata să contribui, chiar dacă va fi vorba de o parte importantă din buget” – declarat industriaşul în vârstă de 73 de ani, care şi-a făcut averea din fabricarea preparatelor chimice. „E vorba de salvarea libertăţii, prosperităţii şi securităţii Elveţiei”, a explicat acesta.

Vineri, 9 mai, în cadrul propriului post de televiziune, Bloher a declarată că la sfârşitul lunii va părăsi Consiliul Naţional (unul din cele două palate ale Adunării Federale, legislativul Elveţiei). Această decizie politicianul a luat pentru a nu irosi timpul pe şedinţele ale parlamentului, dedicându-se în totalitate luptei împotriva Uniunii Europene.

Bloher a fost unul din susţinătorii fervenţi ai referendumului naţional din 9 februarie împotriva imigraţiei în masă. Atunci, 50,34 la sută din cetăţenii Confederaţiei s-au pronunţat pentru limitarea imigraţiei forţei de muncă din Uniunea Europeană, fapt care a venit în contradicţie cu tratatele bilaterale încheiate dintre Berna şi Bruxelles cu privire la circulaţia cetăţilor. Până la sfârşitul anului, Consiliul Federal (guvernul) Elveţiei, care se pronunţă împotriva acestei decizii, va trebui să-şi prezinte propunerile, prin care voinţa poporului să fie realizată.