În aşteptarea sancţiunilor, companiile rusești cumpără acțiuni la companiile occidentale

În aşteptarea deciziilor oficiale privind iminentele sancţiuni economice, marile companii ruseşti reacţionează de o manieră care va pune în încurcătură Occidentul.

Agenţia Reuters a anunţat, luni, că Rosneft, cea mai importantă companie petrolieră din Rusia, cumpără acţiuni Pirelli, iar New York Times publică ştirea conform căreia miliardarii ruşi Mikhail Fridman şi German Khan au ajuns la o înţelegere cu compania germană RWE, de la care vor cumpăra subsidiara RWE Dea, specializată în exploatarea petrolului şi gazelor naturale.

Rosneft, acţionar la Pirelli

Cea mai importantă companie petrolieră din Rusia va deveni, indirect, acţionar al producătorului Italian de anvelope, Pirelli, anunţă Reuters.

Rosneft a ajuns la un acord cadru cu un grup de acţionari Pirelli, urmând să deţină 50% dintr-o nouă firmă care va prelua Camfin (proprietar a 20,3% acţiuni Pirelli). Restul de 50% va fi deţinut de Intesa Sanpaolo, UniCredit şi Nuove Partecipazioni.

Informaţia a fost confirmată de bancherii italieni de la Intesa Sanpaolo, care vor participa la constituirea noii societăţi, alături de Rosneft.

Ca parte a înţelegerii, şi brokerii italieni de la Clessidra îşi vor vinde acţiunile de la Pirelli către noua companie.

Mikhail Fridman şi German Khan cumpără RWE Dea cu 5 miliarde euro
Compania germană RWE a anunţat duminică că a ajuns la o înţelegere preliminară cu miliardarii ruşi Mikhail Fridman şi German Khan, pentru a vinde subsidiara RWE Dea, pentru suma de 5,1 miliarde euro.

Achiziţia este prima din domeniul petrolier pe care o efectuează LetterOne Group, firmă de investiţii creată în 2013 de Mikhail Fridman şi German Khan, după vânzarea acţiunilor lor deţinute la TNK, afiliată a British Petroleum. Mikhail Fridman şi German Khan au încasat în urma acelei tranzacţii 14 miliarde de dolari.

Analiştilor New York Times li se pare “neobişnuit” momentul acestui anunţ, făcut în perioada în care există îngrijorări în Europa, în special în Germania, cu privire la exportul de gaze ruseşti.

RWE încearcă de un an să vândă RWE Dea, în încercarea de a reduce pierderile companiei (2,8 miliarde euro în 2013).

Principalele active al RWE Dea sunt exploatări sau licenţe de exploatare petrolieră situate în Germania, Norvegia, Marea Britanie, Danemarca şi Egipt.

sursa: Curs de guvernare