În Danemarca va fi montată o piesă inspirată de manifestul lui Breivik

Deputatul parlamentului danez a criticat intenția unui teatru din Copenhaga de a monta o piesă conform manifestului teroristului norvegian Anders Breivik, comunică Associated Press. 

Potrivit unui parlamentar, această este idee este una de “prost gust”.

Reprezentantul Partidului Social-Democrat în problema culturii Flemming Mortensen a declarat că intenția de a monta piesa a șocat toată societatea. Însă autoritățile nu intenționează să interzică acest spectacol. “Nu intenționăm să limităm libertatea creației în țara noastră”, a declarat el.

Piesa, cu denumirea “Manifest 2083” va fi prezentată în teatrul „Cafe Teateret” de regizorul Kristian Lollikom. Potrivit lui, scopul piesei constă în înțelegerea cu ajutorul textului lui Breivik a motivelor care a l-au determinat să omoare oameni.

Manifestul Anders Breivik, care are un volum de 1500 de pagini, a fost publicat în internet în ajunul organizării acțiunilor teroriste. În documentul, pe care Breivik îl numește “2083 – Declarația independenței a Europei”, sunt expuse ideile teroristului asupra problemelor politice și naționale și descrise pregătirile acțiunilor teroriste. Pe lângă aceasta, manifestul conține citate din lucrările lui Mao Zedun și Machiavelli.