În satul gradiște a fost instalat un monument dedicat celor deportați

În localitatea Gradiște din raionul Cimișlia a fost inaugurat primul monument din ţara noastră edificat în memoria oamenilor deportaţi între anii 1941-1949.

Locuitorii satului au pus mână de la mână şi au ridicat un monument în amintirea celor 33 de consăteni de-ai lor deportaţi în Siberia, notează canalregional.

În vara anului 1941 a fost trezit din somn de mama lui care i-a spus că au doar câteva ore pentru a-şi face bagajele. Este povestea lui Nistor Durlescu din satul Gradişte, care a fost deportat în Siberia timp de 7 ani.

„Țin minte că ne-au încărcat pe toți în vagoane și ne-au trimis în Siberia. Acolo ne-au dus într-un sat părăsit și ne-au închis într-un beci. Nu ne dădeau nimic de mâncare, noroc că mama lucra la porci și lua câte o bucățică de macuc. Eram nevoiți să ne ascundem prin subsoluri când mâncam pentru că dacă ne-ar fi văzut gardienii puteau să ne împuște.”

Amintim că în perioada anilor 1941-1949 regimul sovietic a deportat în Siberia după criterii ideologice, sute de mii de intelectuali şi oameni înstăriţi din Basarabia.

sursa: Stiri Locale