Încotro mergem?

de: Oleg Burcă

răscruce

Pentru a trata orice boală, mai întîi se stabilește cu exactitate diagnoza, abia după asta se purcede la prescripția medicamentelor.

Acesta e primul pas:
Trebuie identificate toate defectele actualului sistem (ceea ce pretinde a fi „democrație”).

Orice proiect politico-administrativ se verifică în timp, doar abordarea transgenerațională poate asigura viabilitatea lui. În același timp această organizare trebuie să țină cont de valorile, experiența și specificul unei națiuni, pentru că acestea determină atitudinea și în final eficiența sistemului.
Orice entitate umană trebuie să aibă un sens metafizic, pentru că stabilirea unor „idealuri” materiale nu poate duce la altceva decît corupție, egoism, minciună și crimă.
Așa cum pisica se hrănește cu șoareci, iar iepurele cu iarbă și nicidecum invers, așa și o formă de guvernămînt nu poate fi universală. O rețetă medicală pentru un „Gheorghe” bolnav de tuberculoză nu i se potrivește unui „Ion” cu piciorul fracturat.

Deci a doua idee:
Orice formă de organizare politică nu poate fi împrumutată sau impusă, ea trebuie să se bazeze pe valorile națiunii care o reprezintă și scopul ei trebuie să fie dăinuirea spiritual-culturală.

Preocuparea exclusivă de problemele de moment duce la politicianism și populism. Cred că asta e problema electoralismului actual care schimbă puterea odată la patru ani, fizic este imposibil de a realiza ceva, e ca și cum directorul unei companii ar fi schimbat o dată în lună.
Unii domni mai căpoși spun că în sistemul actual peste 90% din resurse revin corupției, jocurilor electorale și altor chestiuni ce rezultă de aici. Falsitatea și carierismul fac imposibilă realizarea unor interese naționale, ci pur și simplu satisfacerea apucăturilor mercantile și orgolioase a guvernanților.

A treia:
Sistemul politic trebuie organizat și investit pe o perioadă dictată de meritele sale, nu de o limită convențională.

Este absurd să schimbi o guvernare bună doar de dragul schimbatului! (cu părere de rău, noi n-am avut parte de acestea).

Orice imperiu reprezintă o creatură a unui grup restrîns, respectiv apără interesele acestora. Niciun imperiu (cu atît mai mult unul care se bazează pe cultul materialismului) nu dăinuiește veșnic și în final își cunoaște moartea. Stabilirea „integrării europene” drept scop național nu face altceva decît să ne axăm pe probleme mizere de moment și să ne supunem ca niște sclavi birocraților occidentali. Care e rostul să ne integrăm într-o struțo-cămilă muribundă antiumană, antinațională și anticreștină?

A patra:
Trebuie să ne debarasăm de complexele de inferioritate ce se manifestă prin copierea maimuțărească a ticurilor americano-europene sau sovietice, să ne axăm pe identitatea noastră și să renunțăm la orice proiecte colonialiste de tip urss sau ue.

În 1859 unirea s-a făcut cu un singur scop: încetățenirea cîtorva sute de mii de evrei și nimicirea bisericii – au realizat-o cu succes. În 1923 se adoptă o constituție. Manualele de istorie (occidentală) a românilor din care învățăm ne descriu cu mare patos despre „una dintre cele mai democratice consituții din lume la acel moment”. În rezultat: încă 300 mii de evrei încetățeniți și mii de români omorîți de guvernanți în anii următori. În 1989 – revoluție! În rezultat: vinderea României bancherilor străini și datorii de miliarde de euro…
Cu părere de rău constatăm că statul român niciodată nu a fost al românilor…
„România Mare” – un proiect falimentar al neamului românesc.

Atît timp cît România este sub ocupație europeană, iar Republica Moldova sub ocupație occidentalo-rusească (de facto – ambele jidovești) orice proiect de reunificare nu va însemna altceva decît supunerea și mai umilitoare față de corporatocrație și pierderea de pămînt național (Transnistria). Acum trebuie să redevenim români, iar unirea va veni de la sine.
O referință exhaustivă: Despre România cu adevărat Mare.

A cincea:
Unirea românilor trebuie să fie spirituală în primul rînd, cea administrativă este o consecință ușor realizabilă, dacă se va realiza prima.

Mai sînt multe „teze”, dar fără acestea enumerate n-are sens de a merge mai departe.
Despre cum trebuie să arate idealul național al românilor citiți aici:
Cerințe față de idealul național.

7 comentarii la „Încotro mergem?

 • 19 octombrie 2010 la 13:39
  Permalink

  De ce PAUL GOMA nu apare nicaieri la legionari,el care e cel mai mare aparator al legionarilor? A scris in exil despre ,,raiul Pitesti,, si despre comunismul criminal!

  PAUL GOMA E cel mai mare om de referinta BASARABEAN de origine!

 • 19 octombrie 2010 la 14:01
  Permalink

  Ion,
  Îl putem compătimi pe Paul Goma, dar nicidecum să-l folosim drept model de referință.
  El ce a făcut, a suferit apoi a fugit.
  Pentru ce?
  Să nu încurcăm persecuțiile personale cu martirajul 😉

  Îl avem pe Valeriu Gafencu – sfîntul închisorilor, îi avem pe muuuuuuuulți alți basarabeni, Paul Goma nu este printre ei.

  Ce testament ne lasă el? Pentru ce a luptat? El e un reprezentant al postmodernismului – absurd și fără sens.

 • 19 octombrie 2010 la 16:30
  Permalink

  Bine-bine,dar Goma a scris ,,PATIMILE DUPA PITESTI,, carte care se refera exclusiv la legionari.A fost detinut-politic anti-comunist. A luptat impotriva criminalilor Dej si Ceausescu.

  Nu a suferit doar pentru el,ci pentru a demola regimul criminal a lui Ceausescu.El nu a fugit in franta,ci a fost expulzat de criminalul in serie generalul de securitate porcul Nicolae Plesita,care a murit anul asta.

 • 20 octombrie 2010 la 7:47
  Permalink

  Păi fiind doar anticomunist – practic și-a pierdut rostul o dată cu căderea comunismului.
  Nihilismul nu este o valoare.
  Legionarii au fost și ei anticomuniști, dar nu anticomunismul este doctrina lor – de asta legionarismul rămîne valabil!

 • 21 octombrie 2010 la 20:26
  Permalink

  Comunistii nu au cazut,nici in Basarabia nici in Romania. Paul goma e in lupta cu minciuna,care exista acum la altii,decat comunistii de ieri.

  PCRM e mai puternic in opozitie decat la putere,pentru ca e vazut cu simpatie datorita esecului actualei puteri.

  Daca Ghimpu facea din Basarabia,o Elvetia economica a estului,atunci PCRM ajungea la 0,1 la suta.Dar e exact invers,daca ar fi alegeri Voronin ar fi din nou la carma!

  In Romania comunistii au cazut de la putere,in TOP 300 capital,privatizandu-se.In Basarabia privatizati au fost,sunt,dar e exact invers precum spui: e foarte posibil sa revina!

 • 22 octombrie 2010 la 18:46
  Permalink

  dragii mei.

  In 1992 KGB ul a impuscat pe strada romani basarabeni in Chisinau,Orhei,Cahul,etc, pentru ca REFUZAU sa lupte in armata recent creata a RSSM,a Moldovei SOVIETICE,impotriva bandelor criminale a lui smirnov.

  Romania nu a avut nici un angajament,prin tradatorul iliescu -KGB. In afara de cateva arme date unor basarabeni,pe prut aproape de Iasi.

  Totul a fost o prostie de la un cap la altul,razboiul a fost solutia Moscovei,REGIZAT de catre 3 AGENTI KGB ai kremlinului: ILIESCU,SNEGUR SI SMIRNOV.

  Cate un glont e prea scump pentru fiecare.Cei care au cazut la mijloc,in mormant ca eroi,au fost oameni simpli,muncitori,politisti,sau tarani!

  Am spus toate acestea pentru a va gandi ce este SIS,MAI,FSB si alte structuri.Sa va dea de gandit voua,celor din MNC,si celor din SRI.

  Ca sa nu cadeti la mijloc si voi,aveti singura sansa sa-l urmati pe Gavrila Ogoranu,cititii cartile,sa vedeti cum avea el al 6 lea simt,si cum PRECAUTIA a facut sa supravietuiasca in comunism,regim care L_A CONDAMNAT LA MOARTE.

  TRAIASCA LEGIUNEA SI CAPITANUL!

 • 23 octombrie 2010 la 11:30
  Permalink

  Against, noi n-avem nici o legătură cu MNC, nici cu SRI, SIS, FSB sau alte structuri.

Comentariile sunt închise.