Iranul va opri livrările de petrol către unele state din UE

Iranul va reduce livrările de petrol către unele state din Uniunea Europeană. Despre aceasta a comunicat sâmbătă, 4 februarie, ministrul al petrolului Rostam Gasemi.

“Indiscutabil,  vom reduce livrările de petrol în unele state europene. În privința altor state din Europa, vom lua decizii ceva mai târziu”, a spus el.

Proiectul de lege, care presupune diminuarea exportului petrolului în Uniunea Europeană, a fost inițiată drept răspuns la decizia miniștrilor afacerilor externe ale Uniunii Europene cu privire la introducerea embargo asupra importurilor hidrocarburilor din Iran.  Acest pas presupune interzicerea încheierii unor noi contracte, precum și prelungirea celor existente, asupra livrării în statele UE a petrolului iranian. În pofida acestei decizii, acordurile încheiate anterior rămân a fi valabile. Embargoul propriu-zis urmează să fie introdus oficial începând cu 1 iulie 2012, iar până la această dată, toate contractele trebuie să fie întrerupte, transmite ITAR-TASS.

Anterior, Rostam Gasemi a subliniat că decizia statelor Uniunii Europene de a introduce embargo asupra importului petrolului iranian nu va crea niciun fel de probleme pentru Iran.

“Iran dispune de alte piețe desfacere și embargoul Uniunii Europene nu ne creează nici un fel de dificultăți”, a subliniat ministru, amintind că UE importă 20 la sută din petrolul iranian. “Potrivit planurilor actuale ale ministerului petrolului, în scurt timp vom înceta livrările de petrol către unele state europene”, a declarat el.