Italia: spot electoral scandalos al candidatului din partea Ligii Nordului

În cadrul campaniei sale electorale, unul din candidaţii partidului naţionalist italian „Liga Nordului” a lansat un spot publicitar scandalos. În materialul video, emigranţii îşi sfătuiesc consângenii să se abţină de la gândul de a migra în Italia.

În clipul publicat pe 7 mai pe youtube, cinci imigranţi din Pakistan, India, Sri Lanca, Angola şi Africa de Nord îndeamnă compatrioţii săi să nu mai vină în Italia, povestind despre perspectivele economice sumbre care îi aşteaptă în această ţară.

Autorul spotului este unul din membrii partidului antiimigraţionist şi separatist – „Liga Nordului” Angelo Ciocca, care intenţionează să devină mebmbru Parlamentului European după scrutinul din 25 mai 2014.

„Această ţară a fost nevoită să treacă printr-o criză dură. Din an în an, situaţia devine tot mai rea. Chiar şi imigranţii  resimt urmările acesteia”, spune în spot unul din imigranţi. Un alt venetic continuă „Italia, asemenea Spaniei şi Greciei, a devenit una din cele mai sărace ţări din Europa. Iată de ce nu trebuie să vă lăsaţi înşelaţi, pentru că astăzi Italia nu vă mai poate oferi nimic. Nu veniţi aici, pentru că veţi fi condamnaţi la foame”.

În finalul clipului, apare însăşi Ciocca, care în prezent deţine funcţia de membru al municipalităţii Lombardiei, regiunea de nord a Italiei cu capitala la Milano şi declară alegătorilor: „Anume din aceste motive, eu, Angelo Ciocca, am decis să înaintez candidatura pe listele „Ligii Nordului” la algerile europarlamentare, pentru a mă opune imigraţiei ilegale”, spune politicianul.

Video a fost publicat în câteva limbi: în italian şi  alte limbi ale imigranţilor, cu subtitre în italiană. Cum era de aşteptat, spotul preelectoral a scandalizat opinia publică liberală şi mass-media. Ziarul „La Stampa” a calificat clipul drept unul „provocator”, însă Ciocca a respins orice învinuire: „Nu e o provocare, ci doar activism social”.