Jurnalistul Maxim Şevcenko: „Transnistria nu are nicio şansă să ajungă în componenţa Rusiei”

Nu vreau să dezamăgesc prietenii transnistrieni, însă cred că astfel de scenarii nu sunt realiste, a declarat postului „Serviciului Ruse de Ştiri”, jurnalistul şi membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, pe lângă Preşedintele Federaţiei Ruse, Maxim Şevcenko.

El consideră că „nu este raţională provocarea unei noi situaţii de conflict, mai ales că în Moldova există un guvern adecvat”.

Jurnalistul presupune că „Rusia va insista în continuare pe o confederaţie dintre Transnistria şi Moldova sau recunoaştere a independenţei Transnistriei”.

Nu aş sfătui includerea în componenţa Federaţiei Ruse (a regiunii transnistriene n.tr.), dintr-o perspectivă diplomatică, pentru că un astfel de conflict ar fi nefundamentat. După 1992, transnistrienii nu au supuşi unor constrângeri în drepturi. Astăzi, ei pot călători liber la Chişinău, în România. Apropo, mulţi din transnistreni au paşapoarte româneşti, consulatul României oferă regulat paşapoarte româneşti transnistrienilor”, a precizat acesta.

„Desigur, Rusia va apăra în continuare drepturile ruşilor, moldovenilor, găgăuzilor şi ucrainenilor din Transnistria. Însă spre deosebire de Crimeea, care resimte presiuni naţionaliste în componenţa Ucrainei, Transnistria şi-a demonstrat vitalitatea şi aici sunt posibile alte configurări, care ar reprezenta nu linii de confruntare dintre Rusia şi Uniunea Europeană, ci mai curând una de  convergenţă”, a declarat Maxim Şevcenko.

Reamintim că anterior preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, s-a adresat preşedintelui Dumei de Stat Serghei Narâşkin, cu cererea de a include regiunea transnistreană în componenţa Federaţiei Ruse.