La Bruxelles va fi înființat Parlamentul European al Evreilor

În acest an, în Europa urmează a fi constituit Parlamentul Evreiesc European – un organ reprezentativ alcătuit din 120 de deputați, care va avea drept scop reunificarea comunităților evreiești de pe continent, se spune într-un comunicat al Uniunii Europene a Evreilor (UEE).

“Despre ideea înființării unui organ reprezentativ, capabil să reprezinte gândurile și aspirațiile evreilor europeni, precum și să declare interesele sale liderilor mondiali și europeni se discută de mai mult timp în lumea evreiască, se spune în anunțul UEE.

Inițiativa creării Parlamentului European al Evreilor a aparținut acum câțiva ani președintelui Israelului Shimon Peres.

Așa-numitul Parlament va reprezenta interesele comunităților evreiești din Europa de Est, Centrală și de Vest, va propune soluții novatoare la problemele existente și va constitui un garant al respectării intereselor comunităților evreiești, afirmă UEE.

Evreii care locuiesc în statele membre ale UE, indiferent de viziunile sale politice, vor avea dreptul de a alege și a fi ales membri ai organului legislativ.

Parlamentul va fi alcătuit din 120 de deputați. În componența acestuia vor intra personalități publice, lideri neformali, muzicanți, scriitori și autoritățile religioase care se identifică drept evrei și care sunt gata să apere și să promoveze interesele evreilor la nivel mondial.

Parlamentul European Evreiesc își va duce ședințele la Bruxelles. Regulamentul de funcționare a acestuia va fi pregătit de un Comitet Constituțional timp de un an, urmând să fie aprobat odată cu alegerae membrilor noului organ legislativ.

Alegerile pentru Parlamentul European Evreiesc vor avea loc prin intermediul web-site-ului www.eju.org. Tot aici vor fi publicate toate datele și procedurile de alegere. În acest fel, la alegeri vor putea participa toți evreii europeni. Doritorii de a candida la funcția de deputat sunt invitați să se înregistreze la adresa indicată.